Svijetla tačka Grada Srebrenika: Kulturno-umjetničko društvo “Tinja”

Piše: Dejla Bajrić

Udruženje mladih u Tinji, kod Srebrenika, osnovano je 2013. godine. Skupina mladih ljudi prije sedam godina odlučila se  samostalno organizovati i osnovati udruženje koje će im poslužiti kao izvor zabave, druženja i obavljanja raznih aktivnosti.

Udruženje mladih je zahvaljujući raznim fondacijama za kratak period uspjelo preporoditi dotadašnji izgled Doma mladih u Tinji. Udruženje je organizovalo brojne manifestacije kao što su Večere pjevača, smotre folkora i sl.  Od početka su imali veliku podršku okoline koja im je poslužila kao vjetar u leđa da svoj rad i druženje nastave  dalje njegovati i usavršavati.

Udruženje mladih u Tinji je 2018. godine odlučilo da se preregistruje u Kulturno-umjetničko društvo. Međutim, ova tranzicija nije utjecala na rad i djelovanje ovog društva.

Nermin Vejzović je od osnivanja Udruženja i folklorne sekcije odlučio posvetiti vrijeme i podijeliti svoje znanje o folkloru sa mladim članovima te je već sedam godina koreograf KUD-a. Kako kaže Nermin, iako ovo društvo nema višedecenijsku historiju ipak se mogu pohvaliti svojom bogatom biografijom.

„Folklorna sekcija postoji već sedam godina. Sekcija trenutno broji oko 70 članova koji su podijeljeni u tri ansambla. U prvoj grupi su djeca do 12 godina, u drugoj grupi su mladi od 12 do 15 godina a u trećoj skupini igraju članovi od 15 do 27 godina.”– kaže Nermin.

Foto: Glas TK

U jednom periodu rada postojala je i folklorna sekcija za veterane u kojoj su igrali bračni parovi koji su pokazali želju i volju da se druže uz ples i da daju doprinos svojim dolascima i aktivnostima kako bi lokalna zajednica zaživjela.

Kulturno-umjetničko društvo u Tinji je do sada organizovalo šest smotri folklora a sedma smotra, koja je trebala biti održana ove godine, morala je biti odgođena zbog COVID19 mjera zaštite.

KUD”Tinja” je učestvovalo na brojnim manifestacijama širom Bosne i Hercegovine ali i u drugim zemljama kao što su Makedonija, Hrvatska, Turska i Švicarska. Iako su nekada zbog nedovoljnih finansija morali posuđivati kostime od drugih Kulturno-umjetničkih društava, mladi Tinje su uvijek svoje mjesto ali i zemlju predstavljali u najboljem svjetlu.

„Trudimo se biti što profesionalniji u svom radu, naročito kada se radi o izvođenju tradicionalnih igara iz susjednih zemalja. U svom bogatom repertoaru imamo osam koreografija što je velika stvar za jedno malo društvo kao što smo mi.“ – rekao je Nermin u razgovoru za Glas TK.

Iako, kako kaže Nermin, Kulturno umjetničko društvo u Tinji nije imalo veliku pomoć od gradskih vlasti ipak su zahvaljujući raznim projektima uspjeli da obezbijede osnovne uslove za rad i druženje.

Osim KUD-a mjesnoj zajednici Tinji veliki doprinos daje i Aktiv žena koji broji 20 članica koje su starije životne dobi. Članice Aktiva redovno posjećuju sajmove na kojima predstavljaju svoje običaje, ručno rađene proizvode i domaću tradicionalnu hranu. 

„Drago nam je što imamo veliki broj članova Kulturno-umjetničkog društva koji posvećuju svoje vrijeme i energiju da naša mala zajednica bude primjer drugima.“ kazao je Dževad Tursunović, predsjednik KUD-a Tinja. „Upravo ovi članovi su naš odraz i čast nam je da imamo ovako dobru omladinu u svojoj okolini. Svi se zajedno trudimo da svoju sredinu učinimo ljepšim i boljim mjestom za život.“ – dodaje on.

Kako ističu iz KUD-a”Tinja”izuzetno ih raduje da i unatoč situaciji sa korona virusom koja je usporila sva dešavanja na globalnom nivou uspijevaju zadržati veliki broj mladih u svojoj sekciji. Kako kažu, iako trenutno nema bogatih programskih sadržaja koji bi radovali članove sekcije, svake sedmice na probe dolazi po nekoliko novih članova.

Naredne godine planiran je odlazak najmlađeg ansambla na festival u Makedoniju.

„Osim učestvovanja na festivalu važno je da se upoznaju sa državom u kojoj nastupaju, da prošire svoje vidike, posmatraju tuđe običaje i tradiciju.“ – naveo je Vejzović.

Osim uvježbavanja tradicionalnih igara članovi društva često brinu o zajednici u kojoj žive tako što organizuju akcije čišćenja u kojima sakupljaju smeće, postavljaju kante za odlaganje smeća, sade cvijeće i pri tome se zabavljaju i druže. KUD Tinja se može pohvaliti i učestvovanjem u brojnim humanitarnim akcijama.

„Ponosan sam onim što smo postigli u prethodnih sedam godina. Nadam se da će budući naraštaji nastaviti ovu priču koju mi sada živimo.“ – kazao je za kraj razgovora Nermin Vejzović.