Uprava policije MUP-a TK: Održana predavanja za privredne subjekte u okviru kampanje ”Sigurni na mreži”

U okviru provođenja javne kampanje “Sigurni na mreži” u srijedu u prostorijama preduzeća “Herceg” d.o.o. u Srebreniku, službenici Uprave policije MUP-a TK/Sektor kriminalističke policije/Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, održali su predavanje – interaktivnu edukaciju na temu “cyber kriminal” za privredne subjekte sa područja Srebrenika.

Cilj edukacije je prevencija kompjuterskog kriminala i povećanje nivoa informacione sigurnosti privrednih subjekata, te podizanje svijesti o trenutnim trendovima u oblasti kompjuterskog kriminala, odnosno mogućnostima zaštite finansijskih i poslovnih podataka.

Tokom izlaganja, prisutnima su prezentovani najčešći oblici cyber napada na pravne subjekte na području Tuzlanskog kantona, način izvršenja istih, ali i savjeti kako poduzeti jednostavne korake i zaštititi svoje sisteme i poslovne podatke („BEC” prijevare/Business e-mail compromise – presretanje e-mail komunikacija između privrednih subjekata sa izmjenama podataka bankovnih računa na koje se vrše uplate i Kriptovanje podataka na serverima/računarima).

Ujedno, ovom prilikom učesnicima je podijeljen promotivni materijal kampanje, koji možete pogledati i preuzeti ovdje ovdje.

U prethodnom periodu, predavanja su održana u Tuzli za privredne subjekte – firme članice Kantonalne privredne komore Tuzla, te u Doboj Istoku za privredne subjekte sa područja ove općine, dok je u planu održavanje edukativnih predavanja za privredne subjekte sa područja drugih općina i gradova Tuzlanskog kantona, a sve u cilju skretanja pažnje na sve zastupljeniju pojavu krivičnih djela iz ove oblasti i prezentaciju ključnih informacija o sigurnosti na internetu (kako se zaštititi, kome prijaviti i kako potražiti podršku).