Upitna isplata svih penzija

Ako Dom naroda Federalnog parlamenta hitno ne usvoji budžet za 2019. godinu i finansijski plan Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, moglo bi se desiti da 416.500 penzionera idućeg mjeseca ne dobije svoje čekove!

Iako je bilo najava da bi sjednica mogla biti održana u četvrtak, od nekoliko delegata dobili smo potvrdu da poziv još nisu dobili. Ovakav odgovor delegata uznemirio je najmasovniju populaciju u FBiH, piše Dnevni avaz.

Crni scenarij

Da je isplata penzija u Federaciji BiH dovedena u pitanje, nagovijestio je premijer FBiH Fadil Novalić, koji je upozorio da neusvajanje ključnih dokumenata dovodi u pitanje ne samo isplatu svih penzija nego i obećano vanredno povećanje najnižih penzija za 3,2 posto.

Novalić je podsjetio da je te dokumente Predstavnički dom usvojio 9. januara, ali da konačnu riječ treba dati Dom naroda.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je za penzionere vrlo bitno da sjednica bude održana sutra kako bi se spriječilo da ne dođe do crnog scenarija.

– Bez usvajanja budžeta i finansijskog plana Zavoda može se ići samo na minimalno finansiranje, ali, kako god, bez pravnog osnova pare nije moguće isplaćivati, to je kriminal, to svi znamo. A dođe li do minimalnog finansiranja, ono ne može uključiti vanredno povećanje penzija, samo može pomoći da ne dođe do obustave isplate svih penzija, i to jedno vrijeme – pojasnio je Drljača.

No, nije mogao reći kakvo je raspoloženje politike da sjednica zaista bude održana i usvojeni važni dokumenti.

– Vrlo je bitno da sjednica bude održana u četvrtak i da u Domu imamo dovoljan broj ruku, da ne bude onih bolesnih i odsutnih, i da ove dvije tačke prođu – ističe Drljača.

Prvi put

Zabrinutost zbog novonastale situacije iskazao je i direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

– Nekonstituiranje vlasti nakon izbora dovodi nas u problematičnu situaciju. Ovakva situacija dešava nam se prvi put s finansijskim planovima, ako se ima u vidu da je do sada odluka o privremenom finansiranju nadomještala neusvajanje budžeta – kazao je Krnjić.

Povlaštene penzije finansira budžet

– Oko 20 miliona iz budžeta svaki mjesec se daje za povlaštene penzije, to je oko 268 miliona KM godišnje. Ako nema finansijskog plana, sve se dovodi u pitanje – kaže Drljača.

(Dnevni avaz)