Upitan 1,7 milion Tuzlanskom kantonu od EU

U martu 2018. godine nekadašnji ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić je u Petrovcu (Crna Gora) otvorio prvu Regionalnu konferenciju o poduzetništvu u turizmu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Кonferencija je okupila oko stotinu poduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i predstavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija.

Naime na toj konferenciji, zahvaljujući angažmanu ministra Gluhića, Tuzlanski kanton je od Evropske unije dobio 1.7 miliona KM za unapređenje i dalji razvoj turizma.

Međutim, iako su sredstva dostupna, problem je što novac još uvijek nije „povučen“ iz evropskog fonda, a vremena je sve manje. Predviđeno je da se 1.7 miliona KM rasporedi na sve lokalne zajednice u TK, otprilike po 100.000 KM, a preostali dio bi se rasporedio na projekte koji ispunjavaju kriterije Evropske unije. Poznato je kako su Evropska unija, odnosno njene institucije, stroge prilikom ocjenjivanja projektne dokumentacije i zbog toga je svaki dan veoma značajan.

Iako možda mnogi misle da je to nešto što je već odavno prošlo, prema riječima nekadašnjeg ministra trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK Mirsada Gluhića, još nije gotovo. Kako kazuje, novac je još operativan zahvaljući njegovom prijateljstvu sa ambasadorima koji su bili učesnici na konferenciji.

Zbog toga smatra da nova Vlada TK što prije mora krenuti u „povlačenje“ 1.7 miliona KM koji će se utrošiti u turizam koji je pandemijom koronavirusa doveden na rub opstanka.

Nekadašnji ministar Gluhić je upoznat sa cjelokupnom situacijom i svakako da bi njegovo znanje i vještina itekako doprinijele da se na vrijeme dobiju sredstva, ali i adekvatno iskoriste.

Ukoliko se taj posao bude otežao bez ikakvog razloga, može se samo očekivati da Tuzlanski kanton ostane bez 1.7 milion KM, što nije mali iznos u ovim kriznim vremenima.