UP FBIH predložilo uvođenje vakcinacije radnika u prostorijama kompanija

S ciljem zaštite života i zdravlja uposlenika, omogućavanja normalnih radnih tokova i kontinuiteta ekonomskih aktivnosti, Udruženje poslodavaca FBiH predložilo je uvođenje procesa imunizacije uposlenika u prostorijama kompanija na području Kantona Sarajevo, kako bi se ubrzao proces imunizacije.

Ministarstvo zdravstva KS podržalo je ovu inicijativu te je Udruženje poslodavaca pozvalo članice da do kraja radne sedmice prijave broj radnika koji su zainteresovani za vakcinaciju. Svi privredni subjekti koji budu onemogućeni izvršiti prijavu za imunizaciju do kraja ove sedmice, prijave mogu vršiti od ponedjeljka 30.08.2021. godine, te će u tim kompanijama proces imunizacije započeti naknadno, odnosno tokom naredne sedmice. Radnicima će biti dostupne vakcine AstraZeneca i Sinopharm.

Iz Ministarstva zdravstva KS naglašavaju da Pfizer vakcine u ovom momentu neće biti dostupne jer su rezervisane za početak imunizacije učenika.

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je dopise i ostalim kantonalnim ministrima zdravstva i kriznim štabovima kako bi se ista aktivnost održala i u drugim kantonima i unaprijedio proces imunizacije.