Univerzitet u Tuzli 47.godinu postojanja i rada obilježiti će bogatim programom

Univerzitet u Tuzli, jedna od najstarijih visokoškolskih uataova u BiH obilježiti će 47 godišnjicu postojanja i rada, svoj rođendan 1976 godine.Već su počele pripreme svog jubileja koji će biti obilježen bogatim programom iz svih sfera života, sjedinjena je kultura i umjetnost.

U povodu svog jubileja održana je press konferencija na kojoj su se o programu i pripremama obilježavanja obratili predstavnici i obrazovanja, kulture i umjetnosti.

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermina Hadžigrahić je o dosadašnjrm, proteklim godinama rada stakla, da su nekadašnji studenti proteklih godina sada postali istaklnuti naučnici, stručnjaci iz različitih oblasti , uspješni menadžeri,. Poduzetnici i nosioci ključnih funkcija u našoj državi. U 47 godina u državi se mnogo toga mijenjalo, pa tako i Univerzitet sada ima 12 fakulteta i Akademiju dramske umjetnosti, ali  studenata iz godinu u godinu sve manje. Oni koji studiraju ovdje danas imaju dobre rezultate kroz život.
Obilježavanje godišnjice Univerziteta ćemo obilježiti nizom dpgađaja i uz promociju diplomanata , magistranata i doktora nauka.Centralna svečanost je na dan osnivanja 18 decembra. Na Svečanoj akademiji će se dodijeliti Zlatne plakete najuspješnijim studentima njima 7 Univerziteta u Tuzli, naglasila je rektorica Hadžigrahić, te dodala, da Univerzitet realizuje po prvi put „Dane kulture i umjetnosti“ u kojim učestvuju studenti.Biće izvedena predstava „Galerije likovi“uz poeziju bh pisaca , te otvaranje izložbi „Arhetipično –Emanicipe u otisku metapostojanje“.Arhetitipićno ima direktnu vezu sa tradicijom i mitom , a same grafike i slike ćete vidjeti koje su dosta savremene.To su apstrakcije i imaju tendencije dedaističkog okvira. Bit će izložene i kreacije odjevni predmeti na kojima su nagrađene grafike, pojasnila je Maja Dedić , prof.Univerziteta u Tuzli.

Prema riječima Elvisa Sivčevića prof.Srednje muzičke škole u  Tuzli, u Galerijskom prostoru Univerziteta 13 decembra će biti održan koncet „Najljepše  bh arije“ u izvedbi Sarah Skopljak , Kenana Hasića i Elvisa Sivčevića.Umjetnost moramo populazirati , kulturno historijsko naslijeđe, tradiciju sevdaha, treba čuvati sve ono što je dio identiteta BiH, naglasio je Sivčević.

Svakako je neizostavno uz godišnjicu obilježavanja Univerziteta i održavanje sportskih susreta , pa će se organizirati i otvaranje Malonogometne lige za studente. Ove godine će učestovati 12 ekipa u narednih 2 mjeseca će ukrstiti koplja , ističe Alan Alagić voditelj Centra za sport, kulturu i umjetnost Univerziteta u Tuzli, te dodaje, za tuzlanski student će učestovati i kolege iz Osijeka  u okviru međuuniverzitetskih susreta  u ženskoj odbojci koji će se takmičiti i u malom fudbalu.

Duška Rebić