Univerzitet u SAD-u proglasio Međunarodnu godinu BiH

Univerzitet Zapadnog Kentuckyja u ovoj godini će organizovati brojne aktivnosti posvećene bosanskohercegovačkoj tradiciji i kulturi.

Riječ je o Međunarodnoj godini Bosne i Hercegovine koja je zvanično počela sa obilježavanjem jučer tako što su studenti bh. porijekla svojim kolegama servirali tradicionalna bosanska jela i kafu.

Univerzitet Zapadnog Kentuckyja smješten je u gradu Bowling Green koji broji oko 65.000 stanovnika. Skoro 10 posto stanivništva je bosanskohercegovačkog porijekla.

Koordinatorica programa Lauren Reyes izrazila je nadu da će studenti ovog univerziteta naučiti mnogo o bh. kulturi.

“Danas su uz bosansku kafu naučili šta znači ćeif, odnosno predah i momenat povezivanja s drugom osobom uz ispijanje kafe”, kazala je Reyes.

Lily Nellans, Amerikanka iz Iowe koja je provela devet sedmica studirajući u BiH, istakla je da je osjetila posebnu povezanost sa BiH.

“Nadam se da će zahvaljujući aktivnostima kao što je ova više studenata odlučiti da posjeti BiH i tamo provede dio studija”, kazala je Nellans.

U proteklim godinama na Univerzitetu Zapadnog Kentuckyja obilježavana je međunarodna godina Južne Koreje, Južnoafričke Republike i Ekvadora.

(Fokus)