Umjetničko veče i izložba slika povodom 90 rođendana akademskog slikara Zdravka Novaka

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u povodu 90 rođendana velikog umjetnika Zdravka Novaka održano je Umjetničko veće i svečano otvaranje izložbe slika ovog svestranog umjetnika. Ovaj umjetnički program je organizovao SKD Prosvjeta i Centar za kulturu Tuzla i posvećen je ovom svestranom tuzlaku uz multimedijalni program koji je organizovan uz svečanu akademiju.Prisutnima su se obratili Mirjana Lazarević, Fatmir Alispahić, Enver Bijedić i Mustafa Sušić koji su govorili o sportskom, likovnom i muzičkom doprinosu Zdravka Novaka u Tuzli i BiH.
Program je vodila Maja Hodžić, portparol Centra za kulturu Tuzla.

U ime „Prosvjete“ prisutne je pozdravila Mirjana Lazarević, o sportskom doprinosu Zdravku Novaku govorio je Enver Bijedić, koji je istakao, da je Novak prvi i višestruki bh šampion u tenisu, početkom 50-tih godina. O muzičkoj putanji Zdravka Novaka govorio je Mustafa Sušić , koji je posebno istakao formiranje Big benda u Tuzli 1957 godine , kao i činjenicu da je Novak kao saksafonista bio član orkestra Radio televizije Beograd 60-tih godina.

Fatmir Alispahić je o Novakovom bogatom radu istakao, spisateljsko umjeće , koje se ističe kroz različite radove, slikarsko umjeće u različitim slikarskim tehnikama. Zdravko Novak je radio i kovane slike, tapiserije, slikao u ulju, temperama , pasti, nezaboravne su mu njegovi crteži stare Tuzle, prvi je savremeni dizajner u Tuzli, radio je stotine grafičkih rješenja za knjige, logotipe , plakare i drugo. Bavio se i umjetničkom fotografijom. Nakon svečane akademije, otvorena je izložba ovog umjetnika , na kojoj se prisutnima obratio i autor izložbe Zdravko Novak.

Mnogobrojna prisutna publika je bila oduševljena sa likovnim stvaralaštvom Zdravka Novaka, o čemu je likovni kritičar Aleksandar Adamović istakao, da u zemlji Bosni leži plemenita dobra duša bosanskog identiteta za umjetnost, za njegov najveći izazov što najbolje vidimo u njegovim djelima. Po svome stvaranju je sam, nije slučajno da se bavio tenisom ,gdje je upućen samo u sebe, a i muzika kao velika ljubav je sukrivac  da nije više stvorio, istakao je Dr.Mustafa Šehović, o umjetničkom radu Zdravka Novaka.

Pred nama je jedan umjetnik koji nam na svakoj izložbi donosi dah svježine , i probrano obilje njegove izuzetno bogate eskspresije svega onoga što je u njemu sabrano od davnina i utisnuto, istakao je dr.mr.sc. Samir Delibegović .
Zdravko Novak je rođen u Tuzli 1934 godine gdje je završio Srednju muzičku školu , a nastavio je školovanje na fakultetu Primjenjene umjetnosti u Beogradu, gdje je 1964 godine diplomirao na odsjeku slikarstva. Nakon završetka studija vraća se u rodnu Tuzlu gdje ostaje da radi i živi.

Duška Rebić