Ukradenim vozilima išli u pohode na pumpe, tržne centre i firme?

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su u saradnji sa pripadnicima MUP-ova Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona izvršili pretrese na 10 lokacija i uhapsili šest osoba zbog pljačke najmanje 14 poslovnih subjekata.

Kako je saopšteno iz FUP-a pretresi su obavljeni na području Sarajeva i Kaknja, a uhapšeni su N.H. (49), A.Ć. (32), A.Š. (39), A.Š. (42), M.I. (41) i E.D. (36), dok je za E.DŽ. (44) raspisana operativna potjernica.

“Navedene osobe su osumnjičene da su od početka 2020. godine, na području Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona te Distrikta Brčko, organizujući se s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih objekata”, navedeno je u saopštenju FUP-a.

Kako je precizirano među tim poslovnim objektima su bili tržni centi, benzinske pumbe i drugi privredni subjekti na prostoru FBiH i Brčko Disktrikta kojom prilikom su otuđili više od 200.000 KM kao i veću količinu robe, cigareta, kafa, alate te druge proizvode koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima napravili veću materijalnu štetu.

Osim toga, kako bi izvršili navedena krivična djela prethodno su otuđili 14 i pokušali otuđiti sedam motornih vozila na području gore spomenutih kantona.

Uhapšene osobe su od ranije poznate pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela i više puta su osuđivani.

Navedena organizovana grupa je osumnjičena da je u noći sa 23. na 24. februar, izvršila tešku krađu u poslovnom subjektu “Marcaffe” u Kiseljaku, te su tom prilikom otuđili oko 15.000 KM i oko 2,5 tona kafe marke “Marcaffe”.