Kovaks konačno objavio plan: BiH do kraja maja dobija doza 131.400 vakcina

Međunarodni mehanizam Kovaks objavio je plan distribucije vakcine protiv korona virusa. Plan se odnosi na period od februara do kraja maja, a uključene su vakcine AstraZeneca/Oxford.

Ova runda uključuje isporuku 237 miliona doza vakcina AstraZeneca.

Bosna i Hercegovina će, prema danas objavljenim podacima, dobiti 108.000 doza tih vakcina do kraja maja.

Za BiH se navodi i broj od 23.400 doza vakcina Pfizera. Ali, kako je pojašnjeno, riječ je o ranije dogovorenim količinama i one se u tabeli spominju radi preglednosti, ali neće biti dio ovog kruga raspodjele.

Ovaj popis će se ažurirati do kraja sedmice kako bi se osigurali okvirni rokovi za snabdijevanje tim dozama, podijeljeni na periode februar-mart i april-maj, naveli su iz Kovaksa.

Ti rokovi zavise od raznih faktora, uključujući nacionalne regulatorne zahtjeve, dostupnost vakcina i ispunjavanje drugih kriterijuma kao što su potvrđeni nacionalni planovi raspoređivanja i vakcinisanja (NDVP), sporazumi o odšteti i odgovornosti te odobrenja za izvoz i uvoz.

Pored ovog prvog kruga dodjela, početkom februara najavljena je raspodjela 1,2 miliona doza vakcina Pfizer-BioNTech, predviđenog za isporuku u prvom tromjesečju 2021. godine.

Te doze su radi preglednosti navedene u današnjoj tabeli raspodjele, ali nije poznato kada će biti isporučene.

Naredni krugovi raspodjele vakcine iz portfelja Covaxa bit će objavljeni u dogledno vrijeme.