UKC Tuzla odao počast liječnicima i medicinskim sestrama koji su preminuli od COVID –a

Danas je u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla odana počast ljekarima i medicinskim sestrama koji su preminuli uslijed komplikacija virusa COVID-19. Ovi istinski heroji u bijelom svom poslu su pristupili profesionalno stavljajući na prvo mjesto zdravlje pacijenata oboljelih od Korona virusa s kojim su naposljetku i sami izgubili bitku. Danas su ih se prisjetile njihove kolege, a u Kliničkom centru čiji su bili zaposlenici održan je i prijem za porodice preminulih.

Heroji u bijelom već dvije godine nalaze se na prvim linijama obrane od virusa COVID-19.U TK deset porodica i deset priča povezala je jedna nit, a to je gubitak najbližih uslijed posljedica virusa COVID-19.

„Osam naših ljekara i dvije medicinske sestre su nažalost izgubile bitku u borbi protiv COVID-a 19 žrtvujući svoj život da bi spasili druge i na ovaj način ja svim članovima, porodicama odajem duboku zahvalnost i priznanje za sav onaj trud i sve ono što su pružili da bi spasili neki nepoznati život, da bi obezbijedili, dali mogućnost da naši pacijenti budu sigurniji i da na kraju da se izliječe.” – rekao je Alen Kamerić, direktor Javne zdravstvene ustanove UKC-a Tuzla

Prema podacima svjetske COVID mape u Bosni i Hercegovini je od virusa COVID-19 preminulo 13,397 ljudi. Mnogi od njih bili su i heroji u bijelom – liječnici i liječničko osoblje. Oni nisu samo titule bez imena, oni su očevi, majke, sestre, braća, partneri i  prijatelji koji su svoj život izgubili spašavajući druge.  Azra Dedić, kćerka preminulog liječnika Suvada Dedića rekla je kako je njezin otac cijeli svoj život posvetio nauci, medicini i pacijentima, te da je na kraju za njih dao i svoj život. Iako umoran i slomljen od posla Suvad Dedić je uvijek bio tu za druge. Azra, kako sama kaže, svog oca će zauvijek pamtiti kao snažnog čovjek koji je na svojim leđima nosio cijelu obitelj, kao i pacijente UKC-a.

„Ja sam Azra Dedić, kćerka našeg heroja, ljekara Suvada Dedića.Prije svega želim da se od srca zahvalim svima koji su ovo organizovali, onima koji su došli na tu ideju i koju su tu ideju realizovali, stvarno to mnogo znači, ne samo meni, nego svim ovim porodicama koje se nalaze trenutno ovdje.”- izjavila je Azra.

Alen Kamerić, direktor Javne zdravstvene ustanove UKC-a Tuzla navodi kako je proces vakcinacije za liječnike i liječničko osoblje zbog rizika koji njihov posao nosi još značajniji, a u Tuzlanskom kantonu taj proces je završen, te je vakcinirano 95%  uposlenika Kliničkog centra.

„Menadžmenta UKC Univerzitetskog kliničkog centra čini sve da obezbjedi najbolju moguće uslove od opreme, najsuvremenijih aparata, adekvatnog kiseonika, isključivo medicinskog kiseonika i najeduciranijeg osoblja. Mislim da postoji još dosta prostora za napredak. Mi ćemo u narednom periodu učiniti sve da uslovi i kvalitet pružanja usluga našim sugrađanima s područja TK učinimo što boljim.” – rekao je Alen Kamerić, direktor Javne zdravstvene ustanove UKC-a Tuzla
Predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić je u ime Skupštine i svoje vlastito ime izrazio poštovanje i počast preminulim uposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. –

„Moram reći da je Skupština TK zajedno s Vladom TK i sa svima nama , i u narednom periodu će davati doprinos u razvoju Univerzitetskog kliničkog centra, a kako bismo svi mi zajedno i pored ove borbe u pandemiji unaprijedili zdravstveni sistem koji svim građanima TK je najpotrebniji.”-rekao je predsjednik Skupštine TK

Mnogi liječnici u borbi protiv virusa COVID-19 ispred vlastitog zdravlja i sigurnosti stavljaju zdravlje  pacijenata. Njihova svakodnevna borba započinje pažljivim spremanjem i oblačenjem zaštitne opreme poput rukavica, odijela, maski i vizira za lice u kojima nekada provode sate. Samo jedan pogrešan korak u COVID odjelu liječnike i liječničko osoblje bi mogao dovesti do potencijalne zaraze virusom COVID-19. Boravak i rad u COVID odjelima za njih znači odvojenost od porodica zbog sprječavanja mogućnosti zaraze virusom, no sve to ovi hrabri ljudi rade od srca i samo s jednim ciljem da se pacijenti u konačnici iz bolnice izliječeni vrate svojoj obitelji.

(RTVSlon)