UKC Tuzla: Obilježen Svjetski dan bolesnika

U cilju obilježavanja 11. februara, Svjetskog dana bolesnika, predstavnici i volonteri Crvenog križa/krsta Tuzla posjetili su Kliniku za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i tom prilikom pacijentima na bolničkom liječenju podijelili pakete prigodnog sadržaja.

“Lijepa je gesta Crvenog križa Tuzla da povodom Svjetskog dana bolesnika u fokus postavlja pacijenta, a svi smo mi u nekom periodu bili ili ćemo biti pacijenti i ovaj dan je prilika za podsjećanje na prava koja svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika. Pored posjete bolesnicima namjera Crvenog križa Tuzla je u fokus staviti i zdravstvene profesionalce, ali i ostale radnike koji se brinu o potrebama bolesnika, te na taj način ukazati na njihov značaj” izjavio je mr. med. sc. Dženan Halilović, vd načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.

Svjetski dan bolesnika 11. februar obilježava se u velikom broju zemalja u cilju podizanja svijesti javnosti o potrebama bolesnika. Obilježavanje ovog datuma utemeljio je papa Ivan Pavao II, 1992. godine, s namjerom da osim da potakne na razmišljanje o potrebama bolesnih pokrene i društvene mehanizme za boljom zdravstvenom zaštitom.

(UKC Tuzla)