UKC Tuzla dobio vrijednu donaciju od Evropske unije

Piše: Duška Rebić


Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio je vrijednu donaciju od Evropske unije. UKC-u je doniran PCR aparat i određena količina zaštitne medicinske opreme koja će biti distribuirana i u druge medicinske ustanove na području Tuzlanskog kantona. Kako kaže ministrica zdravstva TK, Dajana Čolić, od početka pandemije dobijene su donacije u iznosu od oko milion konvertibilnih maraka. “Izražavamo veliku zahvalnost zbog doniranja opreme”, kazala je ministrica Čolić.


Prema riječima direktora UKC Tuzla, prof. dr. Vahida Jusufovića, UKC Tuzla je do sada imao jedan PCR aparat, a sa ovom donacijom imaju potpuno novu liniju za testiranje na COVID-19. “Sada imamo i neku vrstu sigurnosti i nećemo strahovati od kvara aparata.” kaže Jusufović. “Testova imamo još desetak, te očekujemo da Agencija za javne nabavke BiH, Ured za žalbe riješe žalbu koja se tiče nabavke nove količine testova. Svi pacijenti koji dođu u UKC Tuzla će biti testirani”– dodao je.
Doniranje opreme je dio ukupne medicinske pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv COVID-a pandemije,vrijednost od 7 miliona eura koja je koja se od marta 2020 isporučujezdravstvenim ustanovama širom zemlje.
Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH.