UG „HO Horizonti“ Tuzla promovisao je „Leksikon 100 ulica po ženama“

U organizaciji UG „Horizonti“ Tuzla u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla promovisan je  Leksikon „100 žena-100 ulica“.Ova pokrenuta publikacija je nastala u saradnji sa Inicijativom za „Mir sa ženskim licima“ i Foruma civilne mirovne službe (Forum ZDF).
Promotori ove publikacije bili su: Merima Skokić, Mira Vilušić i Sabina Babajić koje su govorile o ovom projektu.
Promociju je predstavila moderator Merima Skokić , koja je ovom prilikom govorila o teškoćama u traženju pisanih tragova o znamenitim ženama, koje su pomjerile granice u svojim zajednicama u BiH.
„Posao oko bilježenja ovakvih žena nije dovršen, pa ova publikacija ostavlja prostora za nova proširena izdanja“, naglasila je Skokić.

O dugogodišnjoj saradnji ženskih udruženja i aktivizma u oblasti prava žena govorila je Mira Vilušić iz UG „HO Horizonti“Tuzla. Kako je istakla, Leksikon je veliki poduhvat Uduženja „Horizonti“ jer donosi popis značajnih žena, nastao u relevantinim izvorima i pohranjen je u unutar Univerizitetske biblioteke „Derviš Sušić“ .Pored toga knjiga predstavlja poziv da se prilikom dodjeljivanja imena ulicama u našim gradovima , dosadašnju praksu treba mijenjati, jer žene zaslužuju da veći dio ulica nosi ime po njima, rekla je Vilušić.
Prema riječima Sabine Babajić iz Zavičajne Zbirke NUB „Derviš Sušić“ Tuzla,za  Biblioteku ovaj leksikon predstavlja referentno djelo i vrijedno historiografsko polazište namijenjeno budućim istraživačima.
Biblioteka ostvaruje značajnu saradnju sa ženskim nevladinim organizacijama. Jedan od načina njegovanja kulture sjećanja je objavljivanje konjige koja memoriše životopise važnih žena, koje pripadaju različitim historijskim i kulturološkim prostorima.

Udruženje Horizont  sjećanje na značajne žene njeguje kroz prepoznatljive programe sa namjerom da ženski narativ u javnom prostoru učini prepoznatljivim , a Biblioteka kroz svoju baštinsku funkciju Zavičajne zbirke čuva dokumentacionu građu i knjige o ovim važnim ženama koje su sa svojim umjetničkim stavaralaštvom , profesionalnim i drugim ličnim doprinosima obilježile ovaj grad.
Novi izdavački poduhvat Udruženja „Horizonti“ je Leksikon koji donosi popis znaćajnih žena koji je nastao na relevantnim izvorima pohranjen unutar fondova Zavičajne zbirke Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“Tuzla.

Publikacija je dostupna svima koji imaju namjeru da se upoznaju sa njenim sadržajima, ili se odluče da istražuju dalje , a građani je mogu naći na policama NUB „Derviš Sušić“ Tuzla , naglasila je  Sabina Babajić.


 Piše:  Duška REBIĆ