Učenici Saobraćajne škole Tuzla u borbi protiv buke i zagađenja

Javna mješovita srednja saobraćajna škola je jedna od najugroženijih škola u Tuzli bukom i zagađenjem. Učenici prvih razreda ove škole su u utorak 2. marta predstavili rezultate svojih istraživanja o spomenutim problemima s kojima se svakodnevno suočavaju u školskim klupama.

Prezentacije su održane u prostorijama Fronta slobode u prizemlju Doma mladih Tuzla. Suradnja srednje Saobraćajne škole i Fronta slobode pokrenuta je na inicijativu profesorice Elvire Huskić Hadžić pod čijim mentorstvom su učenici radili spomenuta istraživanja.

Budući da se i Front slobode bavi sličnim ekološkim i komunalnim problemima te organizira zborove građana uz prisustvo tematskih eksperata, profesorica Huskić Hadžić pokrenula je inicijativu da učenici zajedno s Frontom slobode održe i jedan učenički „zbor“.

U svojim istraživanjima učenici dokazali kako zagađen zrak u Tuzli uzrokuje kancerogena oboljenja i prijevremene porode. Istraživali su i različite prednosti i mane električnih vozila poput ekološke opravdanosti i subvencija, ali i nedostatka punjača.

Mjereći razinu buke u školskom dvorištu, učenici su izmjerili 101 db u dvorištu i 87-95 db u učionicama koje gledaju na južnu magistralu što daleko prelazi zakonski dozvoljenih 40-45 db u učionicama.
Analizirajući vodu rijeke Jale učenici su izolovali veliki broj bakterija.
Kao moguća rješenja, predložena je dodatna izolacija škole od buke te izgradnja kolektora otpadnih voda kako bi se u školi postigli optimalni uslovi za rad i učenje kako učenika tako i nastavnog te drugog osoblja.

Učeničke prezentacije saslušale su i komentirale ekspertice dr.sc. Elvira Hadžiahmetović Jurida sa Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Tuzli i dr.sc. Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju čime su učenici dobili ekspertsku podršku i analizu svojih istraživanja. Pravnu stanu ovih problema s učenicima je analizirao pravnik Emir Baraković iz Fronta slobode.

Profesorica Elvira Huskić Hadžić predstavila je i istraživanje ličnog otiska CO2 koje su uradili nastavnici ove škole i koje je zaključilo kako 75% nastavnika ima pozitivnu emisiju ovog stakleničkog plina, dok 25% ima negativnu emisiju.

Na kraju prezentacija i diskusije dr.sc. Džemila Agić istakla je kako će biti velika stvar ako učenici ove generacije spase sljedeće generacije učenika od zagađenja i buke.