U Tuzli počinju 18.Dani Mladih Tuzle

U organizaciji Udruženja “Mladi Tuzle i Pozorišta mladih Tuzle počinju 18.Dani Mladih Tuzle pod motom “Punoljetstvo ostvarenih snova”.U okviru ove manifestacije koja će trajati od 1.3. do 9.4.2022 realizovati će se ukupno 21 događaj iz kulture, umjetnosti, obrazovanja, edukacije i informisanje, obilježiti će se 18 godina uspješnog postojanja i  rada.
Mladi Tuzle su producirali 91 pozorišnu predstavu, odigrali 1118 repriznih izvođenja , za oko 200000 publike igrajući na 45 različitih scena u Evropi, dobili 35 prvih nagrada na festivalima, u regiji pokrenuli rad Dramskog, Filmskog, Plesnog, Baletnog, Muzičkog i Pjevačkog studija.Mladi tuzle , u svoj rad su uključili aktivno 8.500 djece, mladih i odraslih , osnovali Srednju “Savremeno-umjetničku školu” Tuzla.U organizaciji manifestacije “18.Dani Mladih Tuzle” aktivno je uključeno 45 volontera, lidera i saradnika, a u manifestaciji direktnio učestvuje 210 osoba.
Manifestacija će biti svečano otvorena premijernim izvođenjem predstave “Hanka” u kojoj igra 35 osoba. Ovaj pozorišni komad izrasta iz istioimene Samokovlijeve pripovjetke, a adaptirano sa potrebama scenskog izvođenja, izazov je trantzicijskog društva urušenih postulate vrijednosti I potrebe reditelja da propita , sagleda, oslušne i osjeti Samokovlijevski jezički izraz. Na postavku jezičke “Hanke” na sceni Pozorišta mladih, a u povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle odužila se ekipa glumaca, pjevača  i muzičara na čelu sa Adnanom Mujkićem, obogaćeno, urnebesno, živahno.
Predstava propituje odnos moje/tvoje praćeno užarenim, urnebesnim  činom nepodnošenja između žene i žene
Premijerno izvođenje predstave”Hanka” zakazano je za utorak 1.3 i 2.3.2022.godine , a reprizno za nedelju 7.3.2022 u 20 sati. Svi događaji se realizuju na sceni Pozorišta mladih Tuzle uz podršku Srednje “Savremene umjetničke škole “Tuzla i Centra za kulturu Tuzla, poručuju iz Pozorišta mladih Tuzle. 
   

Piše: Duška REBIĆ