U Tuzli otvorena manifestacija “Turistički forum 2017”

Manifestacija “Turistički forum 2017”, prva takvog tipa u Bosni i Hercegovini, otvorena je danas u Tuzli gdje je okupila turističke stručnjake, djelatnike i predstavnike javnog i privatnog sektora radi razmjene iskustava, prijedloga i potreba kako bi potakli razvoj turizma na području tog kantona i države.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić rekao je u uvodnom obraćanju da će na forumu nastojati iznaći rješenja za uspostavljanje zakonskog okvira za normalan razvoj turizma, koja će uputiti prema višim nivoima vlasti.

Istakao je da je Tuzlanski kanton uhvatio korak u razvoju turizma i da nije slučajno da se forum održava u tom kantonu koji obiluje velikim turističkim potencijalima.

– Vrlo je bitno da na forumu sagledamo šta je već urađeno na razvoju turizma dosad, gdje se trenutno nalazimo i šta trebamo raditi u budućnosti – poručio je Gluhić.

Savjetnica ministra Dželmina Huremović navela je da je turizam danas jedna od najbrže rastućih djelatnosti u svijetu koja oko sebe okuplja mnoge druge djelatnosti zbog čega utječe na rast BDP-a, broja zaposlenih i druge makroekonomske pokazatelje.

Dodala je da je učešće turizma u BDP-u Bosne i Hercegovine nešto više od dva posto dok je u zemljama koje ga tretiraju kao ozbiljnu djelatnost oko 10 posto, zbog čega država mora pristupiti planskoj politici ulaganja i planiranja turizma.

U okviru foruma bit će organizirane panel diskusije u kojima će panelisti učesnike upoznati o problematici institucionalnog i zakonskog okvira kao preduvjeta za razvoj turizma u Federaciji BiH i Tuzlanskom kantonu, kao i o perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma na području TK.

Također, na forumu će biti predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova iz Bosne i Hercegovine i šireg regiona.

Na skupu će biti dodijeljena i priznanja najuspješnijim projektima u turizmu ili općini s najboljom turističkom ponudom u Tuzlanskom kantonu.

(FENA)