U Tuzli otvorena istraživačka laboratorija “Nalaz”


U najprometnijem dijelu tuzlanske čaršije otvorena je istraživačka laboratorija Nalaz, prof. dr. Mirsade Hukić. U laboratoriji se obavljaju analize iz oblasti laboratorijske dijagnostike, mikrobiologije, imunologije i citologije.

“Željela sam da podijelim svoje iskustvo i moje znanje mog dugogodišnjeg rada sa mojim sugrađanima i da im donesem nešto novo u moj grad“, kaže prof. dr. Mirsada Hukić.


U laboratoriju je zaposleno osam ljudi a vrata Nalaza su otvorena mladim ljudima koji se bave naukom, istraživanjem kako bi došli i svoje ideje pretočili u djelo.

Neka dođu i studenti sa medicine i drugih srodnih fakulteta. Dovela sam nešto novo da pomognem i zdravstvu i školstvu, a tim iskusnih naučnika će mi pomoći da pripremim projekte i ponudim ih na različitim domaćim i međunarodnim konkursima“, ističe Hukić.

Kako nam kaže, raditi će se širok spektar analiza, počev od mikrobiologije, viurusologije, a posebno kada su u pitanju kompletne analize na COVID oblast koja je još uvijek nedovoljno istražena u svijetu. Pored analiza koje su vezane za covid, raditi će se i analize za postcovid bolesti. Pokazalo se da osobe koje su prebolovale koronavirus znaju imati teške i dugotrajne posljedice po zdravlje.Postoje slučajevi gdje se bolest odrazila na jetru, mozak, na srce, krvne sudove i bubrege.


Ova laboratorija će biti i klasična, centar za covid i molekularne dijagnostike covid, nalazi usteroznog kolitisa, nalaz HPV kod žena, muškaraca i djece, a svi nalazi su na dva jezika.
U komunikaciji sa naučnicima uključenim u rad Nalaza traže se rješenja stručnih i naučnih problema iz oblasti mikrobiologije, biohemije, imunologije, citilogije, infektologije, epidemiologije i higijene.


Posjedujemo savremenu opremu, koja omogućava brzu i tačnu dijagnostiku svih bolesti. Pored laboratorijske opreme, imamo i aparate za serološku i molekularnu biologiju. Među nalazima koji se rade su i Infekcije genitalnog i mokraćnog sistema, bolesti koje se prenose spolnim kontaktom, mikrobiologija, spolno prenosiva bolest HPV, biohemija, imunologija , a spektar ponuđenih analiza će se stalno mijenjati i dopunjavati u skladu sa dostignućima u nauci, epidemiolškom situacijom i zahtjevima korisnika“, pojašnjava prof.dr. Mirsada Hukić, vlasnica Nalaza.

Prof.dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije član je Evropske akademije nauke, 1974.godine je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Hukić je dobitnica Državne nagrade za nauku, koja je krajem 2017. godine prvi put dodijeljena u Bosni i Hercegovini.


Duška REBIĆ