U Tuzli otvorena Api inhalacijska komora

Povodom Svjetskog dana pčela i Svjetskog dana okoliša, Pčelarsko društvo “Nektar” Tuzla otvarilo je prvu Api inhalacijsku komoru čiji je vlasnik  Udruženje.  Api komora je locirana na Ravnoj trešnji, a radit će svakog dana od 16 do 20 sati kada je najjače isparavanje eteričnih ulja iz košnica. Poznato je da se  inhalacija vazduhom iz košnice, koristi za liječenje mnogih, prije svega respiratornih oboljenja.

Api inhalacija, odnosno inhalacija zrakom iz košnice, koja se koristi za liječenje mnogih, ali prije svega respiratornih oboljenja, od danas je dostupna i u Tuzli.  Api komora je poseban objekat u kojem korisnici udišu zrak iz pčelinjih košnica. Jedan takav objekat, smješten na lokalitetu Ravna Trešnja.

Šefik Ćivić – predsjednik Pčelarskog društva “Nektar” Tuzla, ističe: “Komoru mogu besplatno koristiti naši građani, naročito oni koji imaju respiratorne probleme i teže oblike bolesti, a rekreativci će morati dati neku nadoknadu da bi se objekat mogao održavati. Komora će raditi svakim radnim danom od 16 do 20 sati kad je najjače isparavanje eteričnih ulja iz košnica. Kad pčele ustvari odvoje posebno vrijeme da bi izventilirali dnevni unos, tako da je to najbolji period inhaliranja zrakom iz košnice”.

Api komora je objekat izrađen od prirodnih materijala u čijoj unutrašnjosti se nalaze pčelinje košnice koje obnašaju svoju normalnu funkciju unošenja i skladištenja meda, a služe kao izvor čestica zraka iz košnica, koje su dostupne kroz inhalator koji je direktno spojen na košnicu.

“Ovo je za Tuzlu prva api komora, pionirski korak. Čestitam, mi ćemo nastaviti da ih podržavamo. Zdrav ambijent, u ovoj šumi, prostorija za inhalaciju. Ja pozivam sve, i goste grada i svoje sugrađane da posjete ovaj kompleks”, dodaje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Pčelari šire spektar ljekovitosti. Dokaz je tome i danas otvorena api inhalacijska komora koja će svojim djelovanjem u mnogome unaprijediti zdravlje naših sugrađana.