U Tuzli oduzete cigarete i pirotehnička sredstva vrijednosti skoro 60 hiljada KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području grada Tuzla i na Carinskoj ispostavi Tuzla su privremeno oduzeli duhanske prerađevine i pirotehnička sredstva ukupne tržišne vrijednosti 58.200 KM. Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe.

Ovlašteni službenici Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla i Grupe za obavještavanje u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a TK, na osnovu operativnog plana o zajedničkim mjerama i radnjama na području grada Tuzle, kod šest fizičkih lica su pronašli veću količinu duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama na zakonom propisani način. Tom prilikom je privremeno oduzeto 3706 paklica cigareta i 34,00 kilograma sitno rezanog duhana.

Također, prilikom detaljanog pregleda pošiljke prijavljene u carinskoj ispostavi Tuzla utvrđene su nepravilnosti vezane za neprijavljivanje robe. Tom prilikom je pronađena određena količina neprijavljene robe, a radilo se o pirotehničkim sredstvima, ukupno 5400 setova.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u operativnim aktivnostima iznosi 58.200,00 KM, a pored privremeno oduzete robe, putem prekršajnih naloga su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 11.000,00 KM, dok će se protiv nekih lica pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.