U Tuzli obilježen Međunarodni dan hrane

Obilježavanje Svjetskog dana hrane kantonalni Zavod za javno zdravstvo TK je krenuo s predavanjem o zdravoj prehrani učenicima petog razreda Osnovne škole „Mejdan“. Učenici su tako naučili zbog čega bi ishranu trebali obogatiti voćem i povrćem a smanjiti unos brze hrane.

– Inače, u zavodu za javno zdravstvo mi nastojimo da u školama pričamo o različitim temama koje su vezane za prevenciju nekih oboljenja. Imamo dobru saradnju sa školama a i učenici su zainteresovani – kazala je Nadina Nuhbegović, doktorica medicine u Zavodu.

– Trebalo bi da bude više ovih predavanja o zdravoj ishrani. Djeca osim sendviča kupuju čips i kolu. Iako pokušavamo da im kažemo da to nije zdravo, neki to prihvate ali većina to smatra pomodarstvom – dodala je profesorica Bosanskog jezika iz ove škole Elvira Sadiković.

Prigodne pakete zdrave hrane, tuzlansko udruženje „Snaga žene“ uručilo je Domu za djecu bez roditeljskog staranja. Paketi su kupljeni iz programa radno-okupacione terapije koji ovo udruženje provodi sa ženama koje su preživjele ratne traume. Proizvodi dolaze iz različitih dijelova naše zemlje.

– Mi smo zahvalni udruženju „Snaga žena“ što su se sjetili i nas u sedmici kada obilježavamo Dan zdrave hrane. Ovo je značajno za nas jer nemamo priliku kupiti proizvode od naših uzgajivača koji to uzgajaju na prirodnoj osnovi – kazao je direktor Doma Amir Muharemović.

Svoju pomoć pružili su i volonteri.

– Volonteri nam dolaze iz izbjegličkih naselja, to su i djeca naših žena koje su uključene u radno okupacioni program u procesu rehabilitacije, oni su s nama, pomažu oko svih aktivnosti – ističe Branka Antić – Štauber, predsjednica ovog udruženja.

– Ispred udruženja Snaga žene i zadruge Zelena mreža, donijeli smo zdrave plodove za ovaj dom. Mi se inače bavimo preradom plodova, pakovanjem čajeva – dodala je volonterka Mirela Karahasanović.

Na kraju, zaključuju, zdrava hrana znači i zdravo djetinjstvo. A manje bacanje hrane, zdravija ishrana su ključni za svijet bez gladi.

(nezavisnki.ba)