U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Slanoj Banji u Tuzli, delegacija Skupštine TK, delegacija Grada Tuzle, predstavnici boračkih udruženja, porodice poginulih boraca i građani obilježili su 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Cvijeće je položeno na spomenik Partizanskim brigadama, spomenik Zlatnih ljiljana, spomen obilježje poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992-1995 ,te na mezarju/groblju civilnih žrtava rata.
Kontinuitet državnosti BiH omogućille su odluke ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Ove odluke iz 1943 godine bile su zasnovane i na prethodnom višestoljetnom kontinuitetu državnosti BiH, kao i na principima antifašizma i zajedničkog života.

Tuzla nastoji manifestacionom i spomeničkom kulturom njegovati kontinuitet BiH,što je prva lekcija za sve Bosance i Hercegovce. Nezavisnost države se brani i povećanjem njene ekonomske snage, odbranom neovisnosti pravosuđa, zakonitosti i pravednosti, ekonomijom i život građana BiH. Mi možemo obezbijediti sigurnost BiH, samo ekonomskim napretkom međunacionalnih odnosa, zajedničkim životom i usavršavanjem pravnog sistema BiH, možemo obezbijediti sigurnost BiH. Svima nama je važno da čuvamo i gradimo svoju domovinu, da jačamo temelje mira, tolerancije i opredjeljenosti ka evropskim integracijama. Bogata istorija naše države stoljećima je pokazala da je BiH neuništiva,”- naglasio je Imamović.

Referendumom koji je održan 29. februara i 1. marta za nezavisnost je glasalo 2,073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum je 99,7 posto bilo za nezavisnost, a 0, 3 posto za protiv. Poslije mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na BiH.


“Želimo da manifestacionom i spomeničkom kulturom pokažemo da je naša zemlja bila značajna i koliko ima ulogu na samo u regionu nego i šire. Mislim da svi negatori postojanja BiH trebaju priznati da je Bosna ipak jedan faktor odlučivanja u svim društvenim procesima koji vladaju u društvu oko nas”, naglasila je Perić


Duška REBIĆ