U Tuzli obilježen Dan državnosti BiH 25.novembar i 80 godina od obnove državnosti BiH

Svečano obilježavanje Dana državnosti BIH 25 .novembar i 80 godina obnove državnosti održano je uz bogati program.Na svečanosti su bili prisutni predstavnici Grada Tuzle, Parlamenta BiH i Vlade Federacije, kao i predsjedništva boraca i različitih organizacija, Konzul Hrvatske u Tuzli, mnogobrojna udruženja i građani.

Već tradicionalno i ove godine na spomen obilježja na Slanoj Banji odato je poštovanje i polagalo cvijeće i vijence na spomen obilježja Josipu Brozu Titu i narodnim herojima  1941-1945 , Zlatnim ljljanima , partizanskim brigadama , braniocima Tuzle 1992-1995 i civilnim žrtvama rata.

Počast  je odata svim hrabrim borcima BiH koji su prije 80 godina okupili u Mrkonjić Gradu na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdili iodentitet i suiverinitet Bih,kao i svim patriotima koji su početkom agresije 1992 na međunarodnu proznatu državu BiH ustali u odbranu njegovog kontinuiteta i integriteta i koji su dali svoje živote, ali i civilnim žrtvama rata. Nakon polaganja cvijeća i odavanja poštovanja na Slanoj Banji u Narodnom pozorištu Tuzla održana je Svečana Sjednica Gradskog vijeća Tuzla.
Uz Himnu BiH prisutni su još jednom ukazali na značaj ovog datuma za našu domovinu.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća je otvorila predsjedavajuća Nataša Perić koja je ovom prilkom govorila o važnosti obilježavanja Dana državnosti čije obilježavanje treba da se prnese na mlađe naraštaje.
Prisutne je pozdravio i čestitao praznik Muhamed Čaušević, predsjednik antifašista boraca NOR-a , koji je ovom prilkom podsjetio prisutne na značaj antifašističke borbe učesnika NOR-a 1941-1945.godinei sječanje na sve one hrabre borce koji su izgubili svoje živote za domovinu BiH.

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić je pozdravio sve prisutne i čestitao im praznik Dan državnosti BiH ,te istakao, ovdje smo da bismo se prisjetili i svečano obilježili događaj od prije 80 godinma, kada su udareni temelji na kojem počiva današnja BiH. Održavanje ZAVNOBIH-a je promjenio smjer historije.Veoma je bitno da imamo poštovanje i poštujemo našu prošlost, živimo sadašnjost i planiramo zajedno budućnost. Rezolucijom ZAVNOBIH-a je odlučeno da naša država bude zajednica svih naroda koji u njoj žive i takve odluke se poštuju 80 decenija.Dan državnosti BiH i 80 godina o zasjedanju ZAVNOBIh-a je datum univerzalne vrijednosti koje oslikavaju kako nam život treba da bude svugdje u svijetu, naglasio je gradonačelnik Tuzle, Lugavić.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle uručena su priznanja.Priznanja Tuzlanska lenta dodiljena su više strukim davbaocima krvi :Midhatu Džambiću, Stjepanu Lovriću, Sulejmanu Deliću i Senadu Kadiću(posthumno) .Priznanje Tuzlanske plakete dodjeljeno je Jasminu Jahiću,Miroslavu Petroviću, Vahidu Čamdžiću (posthumno) i Zoranu Jovanoviću.Priznanje Povelja Grada Tuzlwe –pravnim licima dodjeljena je Fondaciji tuzlanske zajednice, a uručena je direktorici Jasni Jašarević .

Priznanje Počasnog građanina Grada Tuzle dobuo je Jakob Bergsland , koji je gledao grezote koje su se dešavale u BiH tokom 90-tih i lično je pomogao kao volonter za medicinski Korpus UNPROFOR-a kao norveški doktor medicine i proveo je četiri mjeseca u terenskoj bolnici pod nazivom „Plava bolnica“ u Tuzli.Dr.Bergsland bio je jedan od vodećih ljekara koji su osnovali BiH Centar za srce, te ključni akter osnivanja BIT centra kojeg su finansirali Norveška i Grad Tuzla. Prisutnima se obratio u ime dobitnika dr. Begsland , a cijeli program je pratio i kulturno umjetnički program u koje su nastupile Ženski hor „Učo“koji djeluje pri KUDU Bosna i mlada violinistica Aida Rešidbegović.

Duška Rebić