U Tuzli je održan II Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi nepreci u kliničkoj medicini


U organizaciji Internacionalne akademije pernatalne medicine, Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH i Udruženja za ultrazvuk u medicini Ian Donald Tuzla u Narodnom pozorištu Tuzla održan je dvodnevni Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi napreci u kliničkoj medicini. Ovaj, do sada najveći skup koji je održan iz ove oblasti, počeo je muzičkim nastupom „Balsike“ , nakon čega se prisutnim obratila dr. sci. Suada Tinjić, predsjednica Organizacionog odbora i direktorica Udruženja za ultrazvuk u medicini „Ian Donald“ Tuzla, izvršni organizator Simpozija, Božo Jurić, ministar u Vladi TK.


Nakon uvodnog obraćanja pročitano je i pismo podrške prof.dr. Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva FBiH. Simpoziju su prisustvovali 25 stručnjaka iz različitih zemalja regije, Evrope i Svijeta iz Helenske Republike /Grčke, SAD-a, Republike Srbije, Republike Indije, Savezne Republike Nigerije, Bosne i Hercegovine, Republike Sudana, Republike Finske, Saveza Republike Njemačke, Države Katara, Republike Turske, Havaja i Japana.


Na Simpoziju su se održali paneli posvećeni BiH i zemljama regiona, razgovaralo se o problemima smrtnosti majki na porođaju, kao i kako smanjiti maternalni mortalitet iz oblasti humane reprodukcije i njenog značaja za sve ostale aktivnosti.
Simpozij je otvorio akademik Asim Kurjak, predsjednik Internacionalne akademije perinatalne medicine, koji je ovom prilikom istakao: U svijetu je najveća tragedija umiranje trudnica, tragedija zemalja u razvoju, a sramota je za razvijene zemlje, malo je toga učinjeno, iako je ranijim dogovaralo da s nešto učini da se prepolovi za 15 godina smrtnost majki, ništa nije učinjeno. Ovaj skup međunarodnog nivoa je posvećen trudnicama, budućim majkama i  pokušaj da se smanji smrtnost trudnica koja je visoka pogotovo u slabo razvijenim zemljama, istakao je, između ostalog akademik Kurjak.

 Prema riječima člana Organizacionog odbora Simpozija prof. dr. med. sci. Zlatana Fatušića, u razvijenim zemljama svaka 45 majka živorođenog djeteja umre tokom trudnoće ili porođaja, a u nerazvijenim zemljama je taj omjer 1. 5400 , kod nas umre 10 žena na 100.000 živo rođene djece. To je rezultat koji je ispod prosjeka Evrope, dakle bolji, ali još uvijek za jedan ili dva slučaja zaostajemo za najrazvijenijim zemljama.


Kako je istakao, akademik Osman Sinanović, potpredsjednik Organizacionog odbora Simpozija, zahvaljujući savremenim dijagnostičkim mogućnostima mi danas možemo analizirati izgled dječijeg lica, njegove reakcije na emociju majki, iz okoline, donekle pretpostaviti nekakve karakteristike tog djeteta sutra, kazao je akademik Sinanović.
Pokrovitelj  Simpozija bili su: Federalno monistarstvo zdravlja BiH, Vlada TK, Ministarstvo zdravlja TK i Turistička zajednica TK.
Srebreni sponzor : ELTA 90 MB


Sponzori: HERTBASVET, MEDIOM. BOSNALIJEK, GlohFev Intl, Bissen Pharma, RE MeDIA, Bawariamed…

  Duška REBIĆ