Premijera predstave „Kuća bez vrata“ u BKC Tuzla 24- septembra 2021


Predstava „Kuća bez vrata“, rađena u produkciji Bosanskog kuturnog centra premijerno će biti izvedena u petak 24. septembra u velikoj sali BKC Tuzla sa početkom u 19:30 sati.


Predstava je nastala po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer. Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi iz bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovića, proze, poezija, ali i tekstovi pjesnika Rumija dramatizatora i reditelja teksta.


Predstava je bazirana na iskusvima scenografije koju je uradio Hari Ejubović koji svojim pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a sama scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave.
U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić  i Samina Mujkanović. Scenografija je Hari Ejubović, svjetla je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.
Cijena ulaznica za premijeru i prvu reprizu je 10 KM.


Nosilac projekta „Kuća bez vrata“ koji objedinjuje više događaja je u okviru obilježavanja 10 godišnjice smrti Nedžada  Ibrišimovića je BKC Tuzla, a koproducenti su JU Centar za kulturuu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škloa i UG ToLD ART.
Pokrovitelj projekta su Minstarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JPBH Pošta, a podršku u realizaciji projekta su dali i Melivoda, te City Car s renta car Tuzla.


  Duška REBIĆ