U Tuzlanskom kantonu počeo generalni štrajk doktora

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas su stupili u generalni štrajk.

Obustava rada doktora obuhvata sve zdravstvene ustanove u TK, osim Doma zdravlja Tuzla i Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, gdje je organiziranje štrajka zabranjeno odlukom Općinskog suda.

S obzirom na zabranu štrajka u Domu zdravlja i UKC-u, doktori će u vrijeme pauze održati štrajk upozorenja.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK okuplja 1.020 članova, od ukupno 1.119 doktora medicine i stomatologije koji rade na području TK. Oni su se za štrajk odlučili nakon što nisu uspjeli postići dogovor s Vladom TK oko novog kolektivnog ugovora.

– Naš osnovni zahtjev je povećanje koeficijenta za obračun plaća doktora za 1,2. To bi značilo povećanje plaća doktora u iznosu od 28 do 30 posto. Za ispunjenje zahtjeva potrebno je manje od dva miliona maraka na godišnjem nivou – rekao je predsjednik štrajkačkog odbora Admir Suljić.

Istovremeno, Vlada TK postigla je dogovor sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK, koji okuplja sve ostale zaposlene u zdravstvu. Oni su potpisali koletivni ugovor kojima su dobili najveća primanja u Federaciji BiH, dok je Vlada TK doktorima ponudila primanja koja su na šestom mjestu u odnosu na ostale kantone u većem entitetu.

– Mi nećemo pristati na ucjene i borit ćemo se za svoja prava. Vlada TK je pokazala diskriminatorski odnos prema svojim doktorima. Izbačeni smo iz pregovaračkog procesa i tjera nas se da prihvatimo koletivni ugovor drugog sindikata – rekao je Suljić za Faktor.

Generalni štrajk od jutros u 7.30 sati na snazi je u 12 domova zdravlja u TK i Općoj bolnici Gračanica.

(Nezavisni.ba)