U trci “Race for the cure” prikupljeno 85 hiljada maraka namijenjenih borbi protiv karcinoma dojke

Oktobar je međunarodni mjesec posvećen prevenciji karcinoma dojke, u kome se različitim aktivnostima nastoji povećati svijest o učestalosti i težini ovog oboljenja. Tim povodom i u BiH je održan “Race for the cure”, trka za ozdravljenje kao najveći sportski događaj za zdravlje žena, a kojom se pomaže organizacijama i bolnicama u borbi protiv kancera.

Na centralnoj manifestaciji u Sarajevu predstavljeni su rezultati koji su postignuti tokom godine, a prikupljeno je 85 hiljada maraka.

„Ove godine smo oborili prošlogodišnji rekord. Skupili smo 85.000KM. Novcem prikupljenim od registracija bit će organizovani besplatni mamografski pregledi u ruralnim dijelovima BiH, podijeljeni paketi prve pomoći za svaku novooperisanu ženu, te organizovane druge aktivnosti kojima se radi na pružanju podrške oboljelim ženama“- navode iz organizacije.

Karcinom dojke je najrasprostranjeniji zloćudni tumor u svijetu a ova bolest je u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

U BiH otprilike 1400 žena su novotkriveni karcinomi. Ono što je bitno su stalni samopregledi a u slučaju iznenadne promjene na dojci  kao što je čvorić,  iscjedak iz dojke, promjena na koži doktori savjetuju hitan pregled.

Na digitalnoj platformi za ovogodišnju Trku/šetnju za ozdravljenje “Race for the Cure” registrovano je pet i po hiljada građana, koji su se okupili u 200 timova. Podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke na centralnoj manifestaciji u Sarajevu dali su i predstavnici domaćih vlasti, ali i strani ambasadori u našoj zemlji.

Karcinom dojke je izlječiv stoga moramo na vrijeme misliti na svoje  zdravlje.