U TK snijeg poremetio promet, glavne ceste prohodne

Obilne snježne padavine poremetile su normalno odvijanje saobraćaja u Tuzlanskom kantonu, ali većih zahtjeva ipak nema. Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite, zastoja je na nekim prilazima Tuzli bilo u jutarnjim satima, ali je poslije stanje koliko-toliko normalizovano, saznaje Fena.

Zbog obilnih snježnih padavina u TK je proglašen treći stepen pripravnosti što obavezuje komunalne i druge službe na stalno čišćenje i posipanje prometnica solju.

U Tuzli se stalno čiste i prohodne su glavne saobraćajnice, a tek povremeno sporedne. Najteže je u visinskim dijelovima grada gdje je saobraćaj motornih vozila veoma otežan.

Direktor JKP Komunalac Admir Bećirović kaže da ekipe zimske službe rade bez prekida još od petka, kada je snijeg počeo padati.

– Čišćenje se odvija prema prioritetima, a to su prilazi bolnicama, visinske zone, put Husino, te jezgra grada. Tek poslije na red dolaze ostali dijelovi grada – izjavio je Bećirović.

S obzirom na to da snijeg neprekidno pada, sve ekipe ovog preduzeća dežuraju bez pauze. Ohrabruje činjenica da je intenzitet padavina slabiji nego noćas i jutros, kao i najava potpunog prestanka tokom noći.

Iz ovog preduzeća pozvali su građane na saradnju, odnosno, da poštuju obavezu o čišćenju snijega ispred kuća, stambenih i poslovnih objekata.

U Tuzli je danas oko 11 sati visina snježnog pokrivača iznosila 35 cm, što posljednjih godina, barem sredinom decembra, nije zabilježeno.

U Direkciji regionalnih cesta potvrdili su da su svi putevi u Tuzlanskom kantonu prohodni. Sve ekipe za održavanje puteva su na terenu, posipnog materijala ima dovoljno.

(fejm.ba)