U svijetu više od 60 miliona koronavirusnih infekcija

Globalni broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u srijedu je dostigao  60 miliona, ubrzavajući tempo novih infekcija, a Sjedinjene Države izvještavaju o rekordnom broju hospitalizacija, prenosi Reuters.

Dužnosnici Sjedinjenih Država, najteže pogođene države na svijetu, pozvali su Amerikance da ostanu kod kuće na predstojeći praznik Dan zahvalnosti jer je sve veći broj pacijenata s COVID-19 doveo zdravstveni sistem na ivicu funkcioniranja.

Sjedinjene Države prijavile su milion novih slučajeva COVID-19 u manje od sedmicu dana, povećavajući ukupan broj prijavljenih infekcija na više od 12,5 miliona, a broj smrtnih slučajeva na 260.000, pokazuju podaci Reutersa na osnovu službenih izjava.

Analiza podataka Reutersa pokazala je stopu novih infekcija koje se globalno povećavaju. Trebalo je samo 17 dana da se s 50 miliona slučajeva pređe na 60 miliona, u usporedbi s 21 danom koliko je trebalo da se s 40 miliona brojka novooboljelih poveća na 50 miliona.

Tokom posljednje sedmice svakodnevno je prijavljeno oko 580.000 slučajeva, a tokom posljednjih 70 dana prijavljeno je oko polovina svih slučajeva od početka pandemije, precizira Reuters.

U Evropi je zabilježen milion novih slučajeva u samo pet dana, što je ukupno više od 16 miliona slučajeva, uključujući 365.000 smrtnih slučajeva.

Vlade diljem Evrope bore se s nametanjem ograničenja javnog života, dok porodicama omogućuju proslavu Božića uz mjere ograničenja.

Iako bi se nacionalno zaključavanje u Engleskoj trebalo završiti sljedeće sedmice, Njemačka, Španija i Italija najavile su ograničenja tokom praznika, uključujući ograničenja za kućne posjete gostiju.

(RTV SLON)