U Švedskoj će se morati tražiti dopuštenje za seks

U ljeto 2018. godine u Švedskoj stupa na snagu novi zakon koji će vrijediti za sve, bez obzira na spol ili seksualno opredjeljenje: za svaki seksualni kontakt bit će potrebno usmeno odobrenje, odnosno pristanak oba partnera, piše danski Jyllands Posten.

Kampanja #me-too ohrabrila je žene širom svijeta da govore o neželjenim seksualnim iskustvima te je probudila i solidarnost (nažalost, često i podcjenjivanje problematike). Žene iz cijelog svijeta ohrabrivane su da pričaju o svojim neugodnim iskustvima, a muškarci – krivci – koji su se godinama sakrivali iza zatvorenih vrata, javno su prozivani.

Švedska je reagirala – i to novim zakonom koji će ubuduće štititi žene (i muškarce) od neželjenog seksa. Uskoro će se u Švedskoj morati za svaku seksualnu radnju tražiti dopuštenje – i dobiti isto! Bez tog dopuštenja, moguća je tužba za silovanje.

Do jula 2018. godine švedska će vlada usvojiti taj zakon; to znači da će ubuduće za silovanje moći biti optužen i osuđen i onaj ko je prijetio – a ne isključivo tjelesno zlostavljao.