Tuzla: Otvoren stan za potrebe roditelja djece oboljele od raka

U Tuzli je jučer zvanično otvoren stan za potrebe roditelja djece oboljele od raka koji se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Dječije klinike UKC Tuzla.

Stan je za potrebe roditelja i djece obezbijedilo Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” zajedno sa UKC Tuzla, a služit će za boravak roditelja i djece koji dolaze na liječenje iz udaljenih krajeva Tuzlanskog kantona, a sve u cilju pružanja kvalitetne brige i njege za oboljelu djecu.

“Nastojimo olakšati djeci i roditeljima, da pružimo podršku, da budemo tu uz naše ljekare, jer znamo da je proces liječenja težak i iscrpljujući. Potreban je multidisciplinarni pristup. Svi su važni, važni su i ljekari i roditelji i Udruženje, svi smo važni da bismo na kraju imali jedno izliječeno dijete”, kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Roditelji, ali i djeca tokom pauze u liječenju, sasvim besplatno će moći boraviti u ovom stanu, u kojem imaju sve osnovne uslove za život. Značaj ovog “roditeljskog stana” prepoznali su i ljekari UKC-a Tuzla.

“U znatnoj mjeri će olakšati boravak prije svega roditelja i djece u našoj klinici, a prevashodno se odnosi na djecu koja su oboljela od malignih bolesti, čije je liječenje dugotrajno, znači po nekoliko mjeseci”, istakao je Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

(Klix.ba)