U susret gračaničkom sajmu „Grapos-Expo 2018.“ – Privredni grad-poslovni susreti

Od 24. do 28. aprila, Gračanica će biti centar okupljanja brojnih poslovnih subjekata. Ovaj sajam, prema dosadašnjim pokazateljima, daje dimenziju jednog od najuspješnih do sada. Sva izlagačka mjesta su popunjena, a organizatori najavljuju mnoštvo zanimljivih i edukativnih sadržaja.

Gračanica, kao jedan od najrazvijenijih privrednih krajeva na području kantona, i ove godine domaćin je najrespektabilnije poslovne manifestacije Grapos-expo. Novina je lokacija sajma, pa će ove godine zahvaljujući naporima općine biti održan u poslovnoj zoni Fering. Prema mišljenju organizatora, ona daje novu dimenziju i obećava još uspješniju privrednu manifestaciju.

Do promjene u lokaciji, došlo je iz razloga što je dosadašnji prostor u privatnom posjedu i na njemu su izgrađeni brojni poslovni objekti. To je iniciralo da se za ovogodišnju sajamsku manifestaciju pronađe novi prostor. Općinski načelnik je našao rješenje za to, rezervacija prostora za sajam. Odluku je odmah usvojilo Općinsko vijeće.

-Što se tiče tehničke opreme, infrastrukture samih hala, prilaznih puteva, lokacijski smo puno bliže gradu. Parking mjesta ima dovoljno, a infrastruktura se prilagođava potrebama sajamske manifestacije.  Površina sajamskog prostora je dosta veća. Gledajući iz tog aspekta, sigurni smo da će ovogodišnji sajam biti puno bolji od svih prethodnih, kazao je Nedžad Nuhanović, direktor sajma.

Sajam je i u prošlogodišnjem izdanju napravio iskorak, tako da  su im se ove godine znatno ranije počeli javljati učesnici.

Svih ovih godina, Grapos Expo je dokazao svoj značaj i suštinu njegovog održavanja. Zaprimio je karakter manifestacije od značaja kantona, ali i države. Ove godine, cifra od preko 300 prijavljenih  izlagača na 120 štandova pokazuje da je osnovna misija ispunjena.

Na današnji dan imamo kompletno popunjen sajamski prostor. Pripremamo program manifestacije, vansajamske aktivnosti i sve ono što ide sa suorganizatorom općinom Gračanica, resornim ministastarstvom i Vladom TK, koja nam je svih ovih osam godina davala podršku. Očekujemo i veći broj posjetilaca. Ako nas i vrijeme posluži, onda bi to mogla biti najbolja manifestacija u Bosni i Hercegovini u 2018. godini, istakao je Nuhanović.

Međunarodni tradicionalni sajam poduzetništva i obrta Grapos-Expo ove godine će se održati od 24. do 28. aprila u poslovnoj zoni Fering u općini Gračanica, a prema pristiglim prijavama učesnika, očekuje se da će biti jedan od najposjećenijih privrednih sajmova ne samo u Tuzlanskom kantonu nego i u širem regionu

Organizatori ističu kako ih raduje činjenica da ove godine na sajmu učešće uzima mnogo novih izlagača. To govori da je sajam stekao posebno povjerenje i pružio uslove za stvaranje novih poslovnih prilika. Sajamske aktivnosti su jedinstvene po svojoj svrsi. Na jednom mjestu mogući su susreti  sa srodnim djelatnostima i stvaranje kontakata značajnih za naredni period. Gračanica, kao privredni kraj,  održava tu tradiciju godinama. Mnogi poslovi su se izrodili  nakon završetka manifestacije. U dosadašnjem organizovanju ovog poslovnog događaja, uživaju pažnju i podršku lokalne zajednice i privrednika.

-I ove godine, kao i prethodnih, imamo  podršku naše lokalne zajednice i opštine kao suoorganizatora. Većina lokalnih privrednika uzima učešće na Sajmu, a ostali svakako svrate kao naši gosti ili od nekog od izlagača. Mnoštvo poslovnih susreta i sastanaka održava se tokom ove manifestacije, ističe  Nuhanović, te dodaje da smatraju da su svi privrednici, prvenstveno Gračanice, direktno ili indirektno uključeni u organizaciju sajamske manifestacije.

Ovogodišnji partner sajma je Hrvatska Obrtnička komora.

Dolaze nam komorski sistemi iz Hrvatske, obrtnici iz Đakova, Osijeka, Bosanskog Broda, Istre, Zagreba na čelu sa predsjednikom Hrvatske Obrtničke komore Dragutinom Ranogajecom. Iz tog aspekta vidimo veći interes iz regionalnih zemalja za naš sajam. Najavljene su kolektivne posjete iz zemalja okruženja, tako da ćemo imati šta vidjeti na sajmu u Gračanici, kazao nam je Nuhanović.

 Bogat programski sadržaj prilagođen tematici

Za ovogodišnju sajamsku manifestaciju, organizatori su najavili mnoštvo zanimljivog i edukativnog sadržaja. Svake godine u sklopu protokola predviđena su i stručna predavanja na kojem učešće uzimaju eminentni stručnjaci iz određenih oblasti. Ista tradicija je i ove godine.

-Ministarstvo privrede zajedno sa Ekonomskim fakultetom i eminentnim stručnjacima iz ekonomije prvi dan organizuje okrugli sto na temu parafiskalni nameti, poboljšanje poduzetnicima i obrtnicima. Imamo najavljen dolazak apsolvenata sa Ekonomskog fakulteta koji će uzeti učešće u okruglom stolu i posjeti izlagačima, kazao je Nuhanović.

Ovogodišnji novitet je uzimanje učešća od strane učenika završnih razreda zanatskih zanimanja kroz štandove privrednika Gračanice. To je prilika da se upoznaju sa mogućnostima i funkcionisanju kompanija koje su im srodne i zanimljive. Uporedo imaju priliku vidjeti kako se radi promocija na sajamskim manifestacijama.

Prema onom što smo vidjeli i čuli, možemo reći da će Gračanica od 24. do 28. aprila biti centar društveno korisnih aktivnosti. S jedne strane, održavanje ove manifestacije će doprinijeti turističkom aspektu ovog mjesta,  a sa druge, privrednog razvoja. Posjetioci će imati priliku uživati u mnogobrojnim kulturno-zabavnim sadržajima i upoznati se sa raznoraznim poslovnim profilima.

Očekivanja organizatora su da budu najbolji sajam u Bosni i Hercegovini, što će se, kako kažu, potvrditi 29. aprila.

                                                                                                        M. Biščić