Ministar privrede u Vladi TK, Osman Puškar o sajmu „Grapos expo 2018.: – Jedinstven način promocije i povezivanja privrednika

Ovakve manifestacije daju mogućnost međusobnog upoređivanja. Značajne su  u pružanju informacija o konkurentskoj sposobnosti u proizvodnji. Svojevrsna su prilika kulturološke, turističke i privredne promocije

Ministre, u Gračanici se uskoro održava tradicionalna sajamska manifestacija Grapos-Expo. Na koji način je Vlada Tuzlanskog kantona i konkretno resorno ministarstvo uključeno u realizaciju? Šta održavanje manifestacija ovog tipa znače za kanton?

-Prvo moram da kažem da je sajamsko privređivanje u svojevrsnoj krizi. To je, prije svega, privredna djelatnost koja ima za cilj promotivnu priču, kada je u pitanju  investiranje, promocija poduzetničkih mogućnosti i onoga što je urađeno. Ovakve manifestacije daju mogućnost međusobnog upoređivanja. Ono je značajno, jer pruža informacije o konkurentskoj sposobnosti u proizvodnji. Oni su ujedno i prilika da se promovišemo kulturološki, tradicionalno, turistički i na mnoge druge načine. Oni su specijalizirana priča, svaka posebna na svoj način. Takođe su jedinstven način promocije kvalitete. Vlada Tuzlanskog kantona mišljenja je da svi elementi koji ulaze u ono što sam pomenuo, sadrži i Grapos-Expo. Očekivanja su da ćemo to dobiti i sa sajmovima u Gradačcu i Lukavcu. Trenutno zagovaramo i sajam IT tehnike, koji bismo željeli promovisat’. Ovakve manifestacije doživljavamo kao svojevrsnu promociju kraja. Tuzlanski kanton je jedna od najrazvijenijih regija. Naša pamet je skoncentrisana na fakultetima i školima, i treba je iskoristiti. Ta znanja i kvalifikacije su i naša resursna sredstva. Vlada TK je pokrovitelj ove manifestacije. Grapos je uvršten u manifestacije od značaja za naš kanton. Ministarstvo privrede je direktno uključeno u mnoge aktivnosti kojima će biiti propraćena ovogodišnja sajamska manifestacija. Nedavno smo napravili i Vodič za investitore. Prvobitno nije bio dočekan sa oduševljenjem, ali nakon što smo ga proslijedili mnogim ambasadama, privrednim komorama dobili smo pozitivne reakcije. Zbog ponuda koje nudimo, sve više investitora se interesira za ovaj prostor. Očekujemo da će se sve to napraviti u ovom „gradu poduzetnika“ na Sajmu. Takođe, očekujemo da će tada poduzetnici biti glavni ljudi, koji će realizovat’ ideje građana. To je stav i ovog ministra i ministarstva. Svim sredstvima se trudimo da radimo za građane i sajam je jedinstvena prilika da to i pokažemo.

Smatrate li da je sajam jedna od prilika animiranja mlađih populacija na pojedina zanimanja, ali i pokretanja novih poslovnih priča?

U našem kantonu imamo oko 11.500 poslovnih subjekata, od onih malih obrta d malih i srednjih preduzeća. Oko 3.500 hiljade se vrti malih i srednjih preduzeća, u kojima djeluje ogromna energija i masa ljudi. Negdje oko 700 firmi se, ja bih rekao, „ljulja“. Neke se zatvaraju, a nove otvaraju. Šta to znači? Znači da smo doveli funkcije tržišta, koji uzimaju korjen u privredi BiH, ali i regije. Našim liderskim pozicijama u mnogim djelatnostima imamo priču, koja stalno traži novu energiju u poduzetništvu. Imajući u vidu da su sve velike priče krenule od malih radnji, aktivitet pojedinca je ključan.  Kao ministarstvo smo, bez obzira što to nije naša nadležnost pokrenuli inicijativu uvođenja predmeta poduzetništva u srednje škole. Definisali smo stav vođenja proaktivne upisne politike. Zašto da upisujemo kadrove za koje nemamo dovoljno prostora na tržištu rada? Svjesni smo odlaska naše pameti u druge zemlje. Mooramo početi pružati šansu pameti.osim srednjih škola, ovu priču smo predložili i na Ekonomskom fakultetu. Vrlo brzo, vrijednost diplome neće biti cijenjena po tome koja je, nego šta znaju da rade. Da ne budem previše grub, u mnogim privatnim školama, obrazujemo ljude koji žele da rade u državnom sektoru. On treba da bude što manje, a akcenat usmjeren na proizvodni proces i realan sektor. Univerziteti trebaju da budu kreatori javnih politika, a jedno od osnovnih je poduzetništvo i biznis. Na TK u realnom sektoru imamo najviše zaposlenih ljudi. Ovi koji su zaposleni u uslugama su još uvijek na leđima države. To je jedna nezavidna pozicija za privređivanje i privrednike kojima je nametnut poreski namet. Mi kao kanton nemamo zakonska rješenja za minimalnu platu. Ona se rješava na nivou Federacije. U tim disproporcijama mi ne možemo mnogo učiniti. Možemo razgovarati o onome što je nadležnosti lokalne zajednice: inputima, porezima… Stajališta smo da su plate u realnom sektoru dosta niske. Ne možemo očekivati da će neko ovdje raditi za 500 ili 600 KM.

Svakako da je i sajam jedan od načina da se razgovara o temama koje nas tište. Ujedno na ovakvim manifestacijama, mlađa populacija ima priliku direktno se upoznati sa funkcionisanjem samoostalnosg biznisa, načina na koji se promovišu, ali i spoznati koji su to kadrovi kojima oskudijeva naše tržište. To je prilika da direktno ili indirektno utičemo na njihov izbor. Pojedina zanimanja nemaju problema sa zapošljavanjem, ali ipak ostaje da na neka animiramo učenike i studente.

Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg sajma Grapos Expo?

-Grapo-Expo neka nam bude pohod. Ali, od svih sajamskih manifestacija, ja ne očekujem manifestaciju. Ona je samo dio nečega što ćemo vidjeti, imati pozitivno ili negativno komentirati, razmjeniti znanja i pameti. Očekujem poslovne rezultate: nove ugovore, ideje, novi odnosi državne administracije prema poslovnim subjektima. Ako te ciljeve ne ispunimo, nismo napravili veliki posao. Siguran sam da će u tome uspjeti sve sajmske aktivnosti o kojima sam već govorio. Probat’ ćemo napraviti i standarzaciju ovakvih manifestacija, koja je jedna od važnih karika. Prezentirat’ ćemo naše strateške i druge mogućnosti. U energetski sektor očekujemo ulaganja oko milijardu konvertibilnih maraka. Očekujemo da i naše firme počnu praviti korporativne konzorcije koji će se pojavljivati na domaćem i stranom tržištu, a to im je mjesto da se dogovore. Imamo znanja, pameti i tehnologija. Očekujemo da ćemo upravo na gračaničkom sajmu dobiti nove inpute i poticaje.

Mubina Biščić