U susret Danu maternjeg jezika: Na Filozofskom fakultetu izložba arhivskih dokumenata

Danas s početkom u 16 sati na Filozofskom fakultetu bit će otvorena izložba skeniranih arhivskih dokumenata srednjovjekovne Bosne “Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne”.

Izložbu je povodom Dana maternjeg jezika pripremila prof. dr. Amira Turbić Hadžagić s Odsjeka za bosanski jezik i književnost.

Izvorni arhivski dokumenti srednjovjekovne Bosne čuvaju se u Državnom arhivu u Dubrovniku. Filozofski fakultet i Odsjek za bosanski jezik i književnost zahvalni su direktorici i uposlenicima Dubrovačkoga državnog arhiva koji su omogućili pristup izvornoj građi, fotografiranje i skeniranje, te odobrili izložbu u svrhu edukacije studenata i učenika iz oblasti historije jezika, pisma i kulture.

Na Filozofskom fakultetu, u foajeu ispred A2, bit će izložene kopije svih relevantnih dokumenata koji su obilježili skori tri stoljeća historije, kulture, pismenosti i bivstvovanja na prostorima srednjovjekovne Bosne od 12. do 15. stoljeća.

Izložbu je likovno oblikovao Hari Ejubović, a finansijsku podršku ovoj izložbi pružila je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Izložbu će otvoriti dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli, prof. dr. Nihada Delibegović Džanić.

Nakon otvorenja izložbe, na Filozofskom fakultetu (učionica 135, s početkom u 17 sati) bit će održano naučno-popularno predavanje prof. dr. Amire Turbić Hadžagić pod nazivom “Volim maternji jezik: njegovanje kulture govora i tolerancije”.

Predavanje se izvodi u okviru niza otvorenih predavanja za građanstvo pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”, a tema je prilagođena obilježavanju Dana maternjeg jezika. Dr. sc. Amira Turbić Hadžagić je vanredna profesorica na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli.