U protekla dva mjeseca iz BiH nakon postupka readmisije udaljeno 69 osoba

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u protekla dva mjeseca iz Bosne i Hercegovine nakon postupka readmisije udaljeno je 69 stranih državljana.

Tokom posljednjih mjeseci provode se pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno 22 osobe među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreja, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije.

Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 osoba koje su bila pod nadzorom imigracionih centara, od kojih je 30 državljana Turske, tri državljana Albanije, te dvije osobe s Kosova.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM, s teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 11 osoba u njihove zemlje porijekla.

U okviru tog programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Afganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana i Republike Bugarske.

Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljana Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine, saopćili su.