U protekla dva dana iz Srbije stigle vakcine za TK i KS

Prije dva dana iz  Srbije u našu zemlju stigao je kontingent od pet hiljada doza vakcina, a riječ je o vakcinama namjenjenim za Tuzlanski kanton.

Deset hiljada doza AstraZeneca vakcina iz Srbije, u našu zemlju stigao je jučer. Ove vakcine namjenjene su za cijepljenje građana Sarajeva, a avion s doniranim vakcinama sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Imunizacija građana u Sarajevu je nakon kraće pauze nastavljena. U Zetri su građani mogli primiti Pfizer vakcine, ali za revakcinaciju građana, a za prvu dozu korišten je Sinovac.U narednom periodu očekuje se isporuka donacija vakcina iz Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske. Sjedinjene Američke Države donirat će našoj zemlji 500 hiljada doza vakcine Pfizer, a vlada Mađarske donijela je odluku da Bosni i Hercegovini donira 200 hiljada doza vakcina Sinopharm i to po stotinu hiljada doza za Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Ova isporuka očekuje se sutra.

Sve vakcine moraju proći analizu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, jer se radi o novim serijama vakcina, a nakon provjere mogu se koristiti za imunizaciju građana.