U povodu obilježavanja 100 godina Husinske Bune i Dana rudara otvoren novoizgrađeni Dom u Kreki

Piše: Duška Rebić

U okviru svečanosti povodom obilježavanja 100 godina Husinske bune otkrivena je spomen ploča na objektu koji je izgrađen na mjestu i prema uzoru na nekadašnji Radnički dom u Kreki. U ovom objektu je u decembru 1920. godine sindikat rudara donio Odluku o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine, u historiji poznat kao Husinska buna. Te 1920. godine rudari su se usprotivili vladinom kršenju sporazuma o visini nadnice.

Ovogodišnje obilježavanje 100 godina Husinske Bune i Dana rudara proteklo  je propraćeno bogatim sadržajem. Vijenci su prvi dan položeni na spomen obilježja Husinskog rudara.


Na otvaranju objekta, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović istakao je činjenicu da je u ovoj zgradi u decembru 1920. godine donesena odluka o generalnom štrajku rudara BiH, poznat u istoriji kao Husinska buna. 1920. godine rudari Kreke, Zenice, Kaknja, Ljubije, Mostara i Breze su stupili u štrajk zbog kršenja sporazuma u visini nadnice.

Ovom prilikom je otvorena stalna postavka fotografija pod nazivom „Naša Kreka“ , autorica Vesne Isabegovič i Nataše Perić, koju je organizovao Muzej istočne Bosne. Na izložbi fotografija „Naša Kreka“ posebno su izražajne fotografije građana koje su doprinijele razvoju Kreke.

U novom objektu stanovništvo će imati prostoriju za Mjesnu zajednicu, Udruženje građana Kreka i ambulantu Doma zdravlja Tuzla. U budućnosti planiramo raditi na vanjskom uređenju”, kazao je gradonačelnik Imamović.


Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, Zuhdija Tokić, govorio je o položaju rudara i uslovima za rad, te je naveo nepoštovanje kolektivnog ugovora kao jedan od važnijih problema. Također, kazao je kako se ne ulažu finansijska sredstva u Rudnik Kreku pa je proces proizvodnje postao teško ostvariv.

“Bez pomoći Elektroprivrede sa kojom Kreka ulazi u Koncern EP BiH ne bi mogla egzistirati. Za rudare Kreke pandemija je je napravila ogromnu štetu, ali naredne godine očekujemo bolje rezultate uz povećan broj radnika”, naglasio je predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić.
Na otvaranju novoizgrađenog Doma u Kreki svečanost je uljepšala sopranistica Vedrana šimić uz izvođenje pjesme „Konjuh planinom“, autora Oskara Danona i Miloša Popovića –Đurina koji su napisali pjesmu inspirisani pogibijem mladog husinskog rudara Peje Markovića.