Sredinom januara bit će završeni radovi na kružnom toku na Husinu

Tuzlanski kanton je drugi po broju registrovanih vozila u FBiH. Više od 100 hiljada vozila saobraća magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima u kantonu. U kantonu postoji nekoliko crnih saobraćajnih tačaka, a jedna od njih je ona na Husinu, na magistralnom putu M-18.

JP Ceste Federacije odlučilo je uložiti značajna sredstva, te ubrzati saobraćaj na ovoj dionici puta, ali i smanjiti opasnost od saobraćajnih nesreća. Raskrnica na magistralnom putu M-18 Živinice-Šićki Brod označena je kao saobraćajna crna tačka. Rješenje je pronađeno u izgradnji kružnog toka. Njegova izgradnja počela je prije nekoliko mjeseci, a radovi još traju. Iz JP Ceste Federacije kažu da se radovi privode kraju.

U ovaj projekat uloženo je oko milion maraka, a svi radovi će, prema saznanjima ministarstva turizma i saobraćaja TK biti završeni sredinom narednog mjeseca.

”Mogu reći za gledatelje vaše cijenjene televizije Slon da će u četvrtak biti položen završni sloj asfalta. Bit će postavljen habajući sloj, onda će biti pušten u funkciju kružni tok, a do 15. januara će biti završeni ovi radovi vezano za zemljane radove, uređenje zelenih površina, postavljanje betonskih kocki, odnosno fini radovi,” kazao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj.

Nova raskrsnica predstavlja modifikovanu jednotračnu kružnu raskrsnicu sastavljenu od dva kružna dijela vanjskog prečnika 33 metra sa kolovoznom trakom širine šest metara i provoznim dijelom širine 1,50 metara. Tokom izvođenja radova vozači su ponekad morali  čekati i više od sat vremena da prođu ovu dionicu puta.

Efikasniji i sigurniji sistem prometa, smanjenje vremena putovanja, smanjenje broja nesreća, manji troškovi održavanja i upravljanja, te poboljšanje sigurnosti pješaka gradnjom odvojene pješačke staze duž cijele raskrsnice rezultati su koji izvođači radova očekuju nakon izgradnje.

”Ono što je jako važno reći jeste da ovo doprinosi smanjenju broja  saobraćajnih nezgoda. Izgradnja kružnog toka sigurno će doprinijeti da crna tačka ne bude u onom opsegu kako je to do sada bilo. Ako i dođe do saobraćajnih nesreća bit će sa znatno manje posljedica. Brzina se mora smanjiti radi geometrije kruže raskrsnice.” dodaje Lukanović.

Izgradnja kružnog toka na Husinu doprinosi saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, smatraju nadležni. U narednom periodu očekuju se i nova ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu jer brz protok ljudi i roba, kažu ekonomski analitičari, rezultira intenzivnijem razvoju privrede.