U pomoć stanovništvu Turske idu i Oružane snage BiH

Predsjedništvo BiH je na 6. vanrednoj sjednici usvojilo zaključak o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa. Međutim, nije precizirano kada će otići i koliko njih.

Iz Predsjedništva BiH rečeno je da su usvojili zaključak kojim se daje saglasnost Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine da uputi deklarisani Medicinski tim Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku.

Međutim, saopćenje nije stiglo iz press službe Predsjedništva, kako je to i uobičajeno, nego iz kabineta Denisa Bećirovića. U njemu se ne precizira kada će medicinski tim otići, koliko ljudi je u timu i šta sve podrazumijeva.

Navedeno je pak da se donesenim zaključkom zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da po hitnom postupku preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi upućivanja mješovitog kontingenta Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa.

Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo odbrane BiH i da sagleda mogućnost doniranja opreme, potraživane od Republike Turske kroz zahtjev dostavljen prema NATO EARDCC, te pokrene proceduru njenog eventualnog upućivanja.

Inače, pomoć Turskoj iz BiH je već stigla. Osim što bh. udruženja prikupljaju i šalju potrepštine koje je Turska navela kao prioritet, jučer i jutros su u ovu zemlju pogođenu zemljotresom otišli pripadnici entitetskih civilnih zaštita te Gorske službe spašavanja.