U ovom mjesecu vanredna isplata dječijeg dodatka u TK

Na posljednjoj sjednici Vlade TK usvojen je Periodični izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci. U tom periodu evidentiran je višemilionski suficit, što će se pozitivno odraziti i na socijalne kategorije u TK.

Vlada Tuzlanskog kantona u proteklom periodu ponašala se domaćinski, što je rezultiralo povećanjem suficita u Budžetu, riječi su ministra za rad, socijalnu politiku i povratak. Upravo taj priliv sredstava u kantonalnu kasu, imat će pozitivnog uticaja i na socijalne kategorije, konkretno na isplatu dječijeg dodatka. Obzirom da je u ranijem periodu, bilo kašnjenja u isplati za ove kategorije, Vlada je odlučila izvršiti vanrednu isplatu davanja osobama u stanju socijalne kategorije. Tako će biti isplaćen zaostali dječiji dodatak za posljednji mjesec 2016. godine.

”Nastojimo ovim mjerama stići zaostatak u isplatama koji je napravljen u nekim ranijim godinama zbog nemogućnosti Budžeta da izvršava obaveze prema korisnicima Budžeta”, ističe Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Ukupna dugovanja za dječiji i uvećani dječiji dodatak su oko šest miliona KM. Inače, u ovoj godini se redovno isplaćuju ove kategorije.

”Pokušavamo na sve načine da održimo taj kontinuitet plaćanja mjesec za mjesec, a da eventualno još dodatne vanredne uplate, kao što se sad pružila prilika, obzirom da imamo manje troškove toplog obroka i troškova puta zbog godišnjih odmora i imamo priliku i prostora da platimo jednu vanrednu tranšu za socijalna davanja”, kaže Jakub Suljkanović, ministar finansija TK.

Pored isplate zaostalog dječijeg dodatka i uvećanog dječijeg dodatka, bit će isplaćena i zaostala refundacija za bolovanja, te porodični smještaj za djecu bez roditelja. Ukupno će za ove svrhe biti izdvojeno milion KM. Resorni ministar se slaže da davanja za dječiji dodatak nisu velika, a da je istovremeno veliki broj korisnika tog dodatka. Na području TK dječiji dodatak dobija oko 15 hiljada osoba, za što se mjesečno izdvaja 400 hiljada KM.

”To nisu mala, nisu zanemariva sredstva. Neki predlažu i povećanje dječijeg dodatka. Mi smo razmatrali i tu mogućnost. Povećanje dječijeg dodatka sa 20 na 21 marku vuče 400 hiljada KM iz budžeta novih davanja. Međutim, Budžet ima i druge obaveze”, navodi Jovanović.

Jovanović također navodi kako postoje zloupotrebe među socijalnima davanjima, stoga je u narednom periodu moguća i revizija korisnika. Ono što najavljuju iz Ministarstva je da će početkom septembra uslijediti redovna isplata dječijeg dodatka.

(RTV Slon)