U Kupresu se okupilo više od 2.500 Ivana i oboren je Guinnessov rekord

Na dan posvete Crkve svete Obitelji u Kupresu  koji se obilježava 30. jula, Udruga Kupreški kosci i Društvo Kuprešaka iz Zagreba organizirali  su danas manifestaciju pod nazivom ”1.000 Ivana” čime su oborili Guinnissov rekord u okupljanju najviše osoba sa spomenutim imenom na jednom mjestu.

Mada je proglašen novi Guinnessov rekord, prema još neslužbenim podacima na današnjoj manifestaciji na Kupresu ”1000 Ivana” se okupilo  preko 2.500 Ivana na stadionu HNK Kupres na  jednom mjestu čime su srušili stari  rekord koji je iznosio 1.100 osoba istog imena.

Postrojavanje, brojanje Ivana se radilo bod budnim okom komisije iz Guinnessovih rekorda  na tri mjesta s tim da je svaki Ivan morao proći kroz tri kontrole gdje se provjeravao identitet osoba pod tim imenom.

Najstariji današnji učesnik koji nosi ime Ivan je imao 94 godine dok je među najmlađim bilo dosta djece ispod deset godina s tim da je svaki od njih na kraju od Guinnessove komisije dobio potvrdu da je učestvovao u ovom  posebnom trenutku.

Prema policijskim podacima, u Kupres je stiglo danas oko 30 hiljada osoba iz cijelog svijeta, organizirano preko Hrvatskih katoličkih misija ili lično, a tome svjedoče kilometarske kolone koje su se stvarale od ranih prijepodnevnih sati pred ulaz u Kupres.

Ivan ime koje nosi manifestacije je proizašlo iz stihova popularne  pjesme Marka Perkovića Thompsona ”Vratit će se Ivan s tisuću momaka” a cilj okupljanja  rekordnog broja jednog imena na jednom mjestu upravo na Kupresu organizator vidi u promoviranju vrijednosti kupreške zajednice, ljepoti kupreškog kraja i bogatstvu kupreške tradicije i kulture.

Prije početka službenog brojanja na stadionu Hrvatskog  nogometnog kluba Kupres služena je Sveta misa u crkvi sv. Obitelji gdje je nad svim učesnicima svećenik dao blagoslov.

Nakon smotre Ivana i obaranja rekorda uslijedio je svečani mimohod te je učinjena povijesna milenijska fotografija ‘1000 Ivana’ a u poslijepodnevnim satima je započelo i pučko veselje sa programom.

(Fena)