U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla upriličen prvi radni sastanak „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih“

Piše: Duška Rebić


U organizaciji Kantonalne privredne komore Tuzla, sredinom januara upriličen je prvi radni sastanak u okviru realizacije jednogodišnjeg projekta „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih”.U realizaciji  projekta koji ima podršku Fondacije Helvetas-Moja budućnost zajednički učestvuju Kantonalna Savezna i Privredna komora Tuzla, Privredna komora kantona Sarajeva i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona. Uz domaćine Komore Tuzla i Fondacije Helvetas, prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke u Vladi TK.

“Ovo je prilika da još jednom istaknemo kako je cilj projekta identificiranje privrede i obrazovanje odraslih za deficitarna zanimanja u našoj privredi. Mi kroz ovaj projekat vidimo priliku i način da još snažnije i kvalitetnije firmama koje čine Komorski sistem TK, budemo uslužan, kvalitetan i koristan servis. Vrlo je značajno istaći da su sve insitucije koje smo animirali i pozvali na saradnju prepoznale značaj projekta i istakli ulogu Komore kao nosioca jednog značajnog projekta,” naglasio je predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, Nedret Kikanović


Na prvom radnom sastanku je dogovoreno da će sve institucije, svaka iz svog domena djelovanja pružiti podršku i stručnu pomoć prilikom identificiranja potrebe na tržištu, pripreme i provođenja obuke. Predstavnici uključenih institucija iskazali su spremnost da daju svoj doprinos kod izrade programa obuke, definisanja ishoda učenja i uspostavljanju standarda kvaliteta za znanje i vještine koje će polaznici obuke steći. Još jednom je istaknut dugogodišnji problem sa kojim se susreću privredni subjekti kako bi prevazišli ovaj problem i obrazovali ljude za potrebe domaće privrede.


Zaključeno je i dogovoreno da se u narednom periodu organizuje zajednička konferencija svih učesnika u projektu, kako bi se identificirali ključni koraci djelovanja. Cilj je jedinstveni sistematski pristup u realizaciji aktivnosti jednogodišnjeg projekta „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih“, i odnosi se na obuku minimalno 35 i zapošljavanje 25 osoba u privrednim subjektima.