U Kalesiji obilježena 30. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

U kalesijskom naselju Tojšići, jučer je postrojavanjem jedinice Patriotske lige i prigodnim programom obilježena 30. godišnjica od prvog Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu, održanog u ovom naselju 11. januara 1992. godine, saopćeno je iz općine Kalesija.

U ime općinskog načelnika, prisutnima se obratio sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović koji je kazao da je ovo savjetovanje 1992. godine iznjedrilo mnoge istaknute borce i patriote, koji su stali u odbranu domovine BiH braneći je od agresora.

Dževad Tosunbegović, jedan od osnivača PL u Kalesiji i ratni načelnik Kalesije, istakao je da danas imamo sličnu situaciju kao i 1992. godine, da neprijatelji i danas rade na rušenju domovine države BiH.

– Suprostavili smo se takvim nasrtajima prije 30 godina, ako bude potrebe opet ćemo je braniti – rekao je.

Patriotska liga je imala značajnu ulogu u odbrani BiH i bila je temelj za formiranje Armije RBiH. I danas Patriotska liga postoji i tu smo, njegujemo kulturu sjećanja, nikome ne prijetimo, ali tu smo za domovinu, rekao je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Predsjednik koordinacije boračkih saveza TK Muzijet Kahrimanović, u svom obraćanju je kazao da su patriote prije trideset godina prepoznale zlo koje je dolazilo iz Srbije i Crne Gore te da su uspjeli da to zlo poraze.

Prije početka obilježavanja ove bitne godišnjice, položeno je cvijeće i proučena fatiha za poginule šehide i borce Armije RBiH na centralnom spomen obilježju u Kalesiji i Tojšićima.