U jeku pandemije BiH najviše streljiva prodala u Egipat, SAD i Tursku

Namjenska, odnosno vojna industrija je u 2020. godini ostvarila smanjen izvoz za 44,5 miliona maraka, što predstavlja pad od gotovo 20 posto u odnosu na 2019. godinu, pa je ukupno izvezena vrijednost namjenske industrije iznosila više od 198,5 miliona maraka, potvrdili su iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

U tri mjeseca rast 20%

Uticaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije, ipak nije bio toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u promatranom razdoblju nije realizirao. Vodeća tržišta su Egipat na koji se odnosi gotovo trećina izvoza, zatim Sjedinjene Američke Države koje sudjeluju u izvozu s 13 posto, a u Tursku se pak izvozi 12 posto iz pogona namjenske industrije, što čini više od 50 posto bosanskohercegovačkog izvoza naoružanja i vojne opreme. Nakon tih država, iz BiH se najviše izvozi u Srbiju s ostvarenim poslovima od 12,8 miliona KM, Češku Republiku – 7,8 miliona KM, zatim Švicarsku – 6,4 miliona KM te Kuvajt, Alžir, Bangladeš.

U Republiku Hrvatsku izvozi se proizvoda iz namjenske industrije u vrijednosti od 1,9 miliona KM. Izvoz namjenske industrije smanjen je prema gotovo svim partnerima, a najviše prema Saudijskoj Arabiji, za čak 50,9 miliona KM ili čak 71% u odnosu na isto razdoblje iz 2019. godine. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, namjenska proizvodnja BiH koncentrisana je na proizvodnju streljiva i izvoz ove skupine proizvoda iznosi više od 75%, odnosno čini 150 miliona KM, dok je izvoz eksploziva iznosio 35,8 miliona KM odnosno 18% te oružja – 12,1 milion KM, odnosno 6 posto, i pojavljuje se sa znatno manjim udjelom. Ohrabruje kako je u prva tri mjeseca 2021. godine izvoz rastao više od 20%, čime se BiH vratila na stare staze uspjeha. Naime, iznosio je 43,5 miliona KM u 2020., a u ovoj godini bio je 52,5 miliona KM. Istovremeno, uvoz je ostao razmjerno isti ili sličan s 3,1 milion KM u 2020. odnosno 3,2 miliona KM u 2021. godini.

Gledajući pojedinačno općine odnosno kantoni, Konjic, odnosno Hercegovačko-neretvanski kanton, apsolutni je rekorder čiji izvoz iznosi više od polovine. Slijedi Goražde s 35 posto udjela u ukupnome izvozu, Vogošća, Ilidža, Novi Travnik… Ovaj uspjeh, prije svega, temelji se na radu Igmana iz Konjica koji proizvodi streljivo. Riječ je o bojevom streljivu gotovo svih kalibara, zatim manevarskom streljivu te specijalnom streljivu, uglavnom snajperskom. Iz ove kompanije ranije su tvrdili kako su među pet sličnih u svijetu te zadovoljavaju najviše standarde kvalitete i sigurnosti proizvoda. Prema ranijim podacima, Igman zapošljava više od 1000 radnika. Na području Goražda smještene su tri tvornice namjenske industrije koje ostvaruju značajne prihodEe u FBiH. Na vrhu je Unis Ginex, u čijim se pogonima proizvodi više od 300 vrsta inicijalnih kapisli i detonatora za civilnu i vojnu upotrebu, bilo da je riječ o pištoljima, zatim strojnicama, odnosno protuzrakoplovnom i artiljerijskom streljivu.

Novi proizvodi

U ovoj kompaniji proizvode se i ručne bombe. Kompanija zapošljava više od 600 radnika. Još dvije goraždanske kompanije – Pobjeda Technology te Pobjeda Rudet u privatnim su rukama, a proizvode sportsko i pištoljsko streljivo za civilni program, odnosno električne i neelektrične detonatore, zatim detonirajuće štapine i detonatorske kapisle. Ti se proizvodi koriste u rudarstvu, odnosno civilnom programu. U bivšoj Jugoslaviji Pretis je bio najveća kompanija u proizvodnji streljiva. Danas je daleko od toga i u njihovim pogodnima proizvode se minobacački, artiljerijski i tenkovski projektili, kao i rakete, streljivo za pješačko naoružanje te zrakoplovne bombe. BNT Novi Travnik ili Binas Bugojno pohvalili su se s novim naoružanjem proizvedenim u pogonima kompanije – haubicom kamionom te novim minobacačima. Zajedno s Turskom najavljuju se i nove investicije. (Vecernji.ba)