U januaru u FBiH više od dvije hiljade inspekcijskih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera

U januaru je izvršeno 2.138 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH, te utvrđeno 213 prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje 213 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 342.680 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcijski organi u Federaciji BiH i od početka 2021. godine nastavljaju provođenje pojačanih i usmjerenih timskih nadzora u skladu s naredbama kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva i odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/kantonalnih kriznih štabova, ali i hitnu reakciju po prijavama građana.

Bilježi se jednak intenzitet inspekcijskih nadzora u smislu provođenja važećih naredbi, a u smislu kontinuirane podrške inspekcijskih organa općoj stabilizaciji epidemiološke situacije u Federaciji BiH.

Izdato je i 238 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja od naloženih mjera. Naime, kontrole su prema sublimiranim rezultatima vršene u svim prostorima pojačanog epidemiološkog rizika, a to su: ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, privredna društva s većim brojem zaposlenih, zdravstvene ustanove, ali i benzinske pumpe, područja uslužne djelatnosti, itd.

U vezi kršenja važećih mjera, prekršajni nalozi su izrečeni u slučaju zatečenih grubih nepravilnosti po pitanju nošenja maski, propisane distance, obavezne dezinfekcije , te u tom segmentu evidentno postoji tzv. zona opuštanja subjekata nadzora, na čije uozbiljenje utiče neprestano prisustvo inspektora, ali i organa unutrašnjih poslova na terenu, shodno obavezama predviđenim važećim naredbama.

Inspekcijski organi nastavljaju svoje aktivnosti u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i stabilizacije epidemiološke situacije u FBiH, navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.