U inspekcijskim nadzorima na području SBK i TK otkriveno 15 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik i Tuzla su 14.06.2022. godine izvršili 70 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, priređivanja igara na sreću, pekarstva, autoservisa i druge uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Bugojna, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Jajca, Donjeg Vakufa, Lukavca, Banovića i Kladnja.

U ovim kontrolama otkriveno je 15 neprijavljenih radnika, 15 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jedan objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rad bez odobrenja, doneseno je devet rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, zapečaćeno je sedam objekata i izdat je 41 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 90.700,00 KM.

Aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije se nastavlja i u narednoj sedmici.