U Gračanici predstavljene najbolje ideje Impakt Inkubatora poslovnih ideja

Investicijska fondacija Impakt i Grad Gračanica juče su ocijenili najbolje poslovne ideje razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja. Šest učesnika je prezentiralo ideje, a najbolje ocijenjene imaju priliku da apliciraju za bespovratna finansijska sredstva, kao i da dobiju stručnu i mentorsku podršku u daljem razvoju poslovnih poduhvata.

Investicijska fondacija Impakt nastavlja da osnažuje sadašnje i buduće preduzetnike, koji se susreću s nedostatkom preduzetničkih, finansijskih i prezentacijskih vještina, kroz integralni program podrške. Kroz projekat Investicijske fondacije Impakt koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske, tokom 2018 – 2020. godine u saradnji s 55 lokalnih zajednica podržano je osnivanje preko 250 novih poslovnih poduhvata širom BiH. U 2021. godini nastavljene su aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta u obrtima i malim preduzećima u saradnji s lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Grada Gračanica u 2021. realiziran je program IMPAKT inkubator poslovnih ideja.

Ukupno šest polaznika je uspješno završilo preduzetničku obuku, tokom koje su razvili poslovne modele i planove, koje su na jučerašnjem događaju stručnoj komisiji predstavili. Poslovne ideje koje su ocijenjene kao najbolje i koje su dobile priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000,00 KM za realizaciju, kao i stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj su: Adnan Grbić – „Baštovan“; Kerim Grbić – G-FARM, proizvodnja, prodaja i prerada svježih gljiva i iscrpljenog supstrata, Armin Memić – “Ordinacija”, fizioterapeutske usluge; Samir Šišić – “FIZIO A&S”, Centar za relaksaciju i njegu tijela  i Dino Širbegović – UNDEFEATED, studio za umjetnost, arhitekturu i dizajn.

Po ocjenama Komisije uslove za finansiranje nije ostvarilaAdisa Spahić – „Tim za sve“, servis za pružanje savjetodavnih usluga, ali je Grad Gračanica odlučio finansirati i ovu poslovnu ideju te na taj način dati podršku svim mladima koji su uspješno završili Impakt obuku.

Članovi komisije su bili Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt, Fernada Helić Čamdžić, šef Odsjeka za LER u Gradskoj upravi Gračanica i Sadmira Mehinović, šef Biroa za zapošljavanje Gračanica.

„Investicijska fondacija Impakt je putem svog poslovnog inkubatora podržala osnivanje ili osnaživanje više od 250 biznisa. Grad Gračanica, koji je već prepoznat kao centar preduzetništva, odličan je partner za ovu vrstu podrške privredi, jer samo na ovaj način možemo potaknuti i poboljšati poslovne procese i ohrabriti ljude da samostalno krenu u preduzetničkim putem.“ – izjavio je Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.