U FBiH do oktobra 2020. ugašena 371 firma, ali novih je osnovano skoro četiri puta više

Federalna vlada razmatrala je prije nekoliko dana uticaj pandemije Covida-19 na privredni sektor u FBiH a u tu svrhu Porezna uprava FBiH pripremila je podatke o privrednim kretanjima koji između ostalog uključuju i podatke o broju novoosnovanih i “ugašenih” poslovnih subjekata.

Kako je za BiznisInfo rečeno u Poreznoj upravi FBiH, broj novoosnovanih subjekata višestruko prevazilazi broj ugašenih a i broj novoosnovanih samostalnih poduzetnika značajno je veći od onih koji su prestali s radom.

– Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH u periodu od 01. marta do 31. oktobra prošle godine na području Federacije BiH registrovana su ukupno 1.352 pravna lica sa 951 poslovnom jedinicom – rečeno nam je u Poreznoj upravi FBiH.

U istom periodu registrovano je i 3.367 samostalnih poduzetnika.

– S druge strane, u istom periodu je prema našim službenim evidencijama s radom prestalo 371 pravno lice sa 715 poslovnih jedinica – navode u Upravi.

S radom je prestao 2.041 samostalni poduzetnik.

Smanjenje prometa

Podsjetimo da ukupan broj radnih mjesta koja je pandemija odnijela prošle godine u Federaciji BiH je 15.252.

Broj instaliranih fiskalnih uređaja u 2020. godini povećan je za 9.682 u odnosu na godinu ranije no evidentirani promet doživio je pad od blizu 4,2 milijarde KM (nešto više od 9 posto).

Kakva će dalja kretanja u privredi biti, zavisi ponajviše od toga kako će se dalje razvijati zdravstvema kriza izazvana korona virusom.

Kako je kazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kada je riječ o borbi protiv pandemije virusa korona, trenutni stepen ograničenja prihvatljiv je za poslovanje privrede.

“Većina naših privrednih grana nema veliki problem sa mjerama koje u ovom trenutku imamo, a govorim, prije svega, o proizvodnim granama. Naravno, kada je riječ o uslugama, transportu putnika, avio-saobraćaju, turizmu, ugostiteljstvu i slično, te su grane u teškoj situaciji i one sasvim sigurno neće biti u boljoj situaciji u prvoj polovini 2021. godine, dok značajan broj ljudi ne primi vakcinu da bi počeo liberalniji sistem kretanja”, objasnio je Tegeltija.

On je kazao da bi u drugom kvartalu ove godine BDP u BiH trebalo da bilježi pozitivna kretanja, ali da ona neće biti visoka i, svakako, neće dostići ona iz 2019. godinu.

Uticaj pandemije

“Nekoliko je stvari koje na ovo utiču, a to je, prije svega, činjenica da pandemija usporava rast BDP, ali u prvoj polovini godine veći broj građana u cijelom svijetu biće vakcinisan, što će omogućiti pokretanje onih privrednih grana koje su u vrlo lošem stanju”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je iza nas godina koju će BiH završiti u minusu, te da je samo pitanje statistike da li će pad BDP-a biti 3,5 odsto ili 5,5 posto, što su najpesimističnije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda.

“Ono što mene plaši, a što je iskustvo pokazalo, jeste da druga godina zna biti teža od prve godine krize. Ali, ukoliko savladamo pandemiju u najvećoj mogućoj mjeri, sva ova kretanja trebalo bi da budu veoma pozitivna”, istakao je Tegeltija.