U cisterni pronađena veća količina cigareta u vrijednosti od 1,3 miliona KM

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e u suradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izvršili su pretres kamiona –cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247 hiljada kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 milijuna KM i jedna je od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta realiziranih na podučju Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu vodi se istraga za kaznena djela – organiziranje skupine ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, neovlašteni promet akciznih proizvoda i krijumčarenje.

Prilikom pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji, realiziranoj po nalog Tužiteljstva BiH, sudjelovali su i pružili potporu Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, UIOBiH, Granična policija BiH, MUP RS, MUP Kantona Sarajevo i MUP HNK, te PU Prozor.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima inetenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao kaznenih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te institucije.