U BKC TK otvoreni XI Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature

U Velikoj Sali BKC TK svečano je otvorena  izložba radova XI Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature uz prisustvo velikog broja umjetnika sa raznih strana svijeta i drugih ljubitelja likovne umjetnosti.

Ova manifestacija je jedinstvena u ovom dijelu Evrope nakon dvije decenije okupljanja umjetnika iz BiH i prethodnih 10 izložbi, te je zvanično dobila međunarodni karakter.
Bijenale umjetnosti minijature BiH je ustanovljena 2001.godine i činili su akademik Enver Mandžić, Alekdandar Aco Adamović, Mujo Grbić , tadašnji direktor BKC TK, Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof.umjetnosti koji se nalazi na čelu organizacionog tima.
Na ceremoniji otvaranja govorili su direktorica BKC TK , Mirela Ibrahimović Mehanović, predsjednik Stučnog žirija Maja Živanović i akademik Enver Mandžić jedan od utemeljenja manifestacije.
Selekciona komisija u sastavu Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK, Sanja Đurović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikt Brčko i Ilhana Latifović , akademska slikarka iz Tuzle, odabrali su od 136 umjetnika koji su se za izložbu kandidovali 466 radova.
Stručni žiri u sastavu , Maja Živanović,(  Beograd Srbija) , Aleksandar Saša Bukvić(Sarajevo –BiH) Željko Mucko (Koprivnica –Hrvatska) . Dragana Nuić Vučković(Široki Brijeg-Hrvatska) i akademik Enver Mandžić (Tuzla-BiH) je proglasio nagrađene radove.
Dobitnik posebnog priznanja „Aleksandar Aco Adamović“ i GRAND PRIX Bijenala je rad „Spomenik djeci Sarajeva“ preminulog umjetnika Nedžada Ibrišimovića, a nagradu je primio Oro Ibrišimović autorov sin.
Nagradu u kategoriji slikarstvo dobio je Miroslav Šetka(BiH) Zenica, dok je najbolji rad u kategoriji crtež dobila Katarina Galić (Široki Brijeg –BiH).
U kategoriji grafika prvu nagradu je primio Oleg Denisenko (Ukrajina  L viv) , a u kategoriji sklupture i instalacije najboljim je proglašen ra Adrijana  Josipovića(Nizozemska-Den Hag).
Nagrađenim autorima BKC TK će orgabizovati samostalne izložbe u narednom periodu.
Manifestaciju su i ove godine pomogli Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Piše: Duška REBIĆ